Hrvati se žele vratiti u multietnicku BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Jajcu je više krštenja nego pokopa medu tri i pol od prijeratnih pet i pol tisuca katolika - taj su podatak dužnosnici i franjevci toga srednjobosanskog grada u razgovoru s predsjednikom Ivom Josipovicem naveli kao dokaz da u tome dijelu srednje Bosne postoje uvjeti i volja za povratkom Hrvata.

Premda u Jajcu danas ukupno živi dvostruko manje stanovnika nego prije rata, medunacionalni omjeri gotovo su isti kao prijeratni. Medunacionalni su odnosi "besprijekorni", ljudi u Jajcu kroz stoljeca su naucili živjeti zajedno, a i tijekom rata nije bilo hrvatsko-bošnjackih sukoba, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Jajca Tihomir Radovac, jedan od lokalnih dužnosnika koji su sudjelovali u sastanku s predsjednikom Josipovicem.

"Bio je to multinacionalni i multistranacki sastanak, što je vrlo važno", kazao je poslije razgovora hrvatski predsjednik, kojeg je pozdravio nacelnik Jajca Nisvet Hrnjic, dužnosnik SDA-e. "Svi smo suglasni da treba pomoci povratak. U tome je važna i potpora Hrvatske. Snažno smo izrazili podršku ocuvanju multietnicnosti te povratku izbjeglica", rekao je Josipovic i istaknuo dobre primjere suradnje Jajca s Novskom i Zadrom.

"Valja biti uporan, moramo vjerovati u ono što radimo i pomagati jedni drugima", rekao je Josipovic. U povodu blagdana svetog Nikole darivao je djecu u tamošnjem vrticu te posjetio svetište svetog Ive u Podmilacju nedaleko od Jajca, najvece nemarijansko svetište u jugoistocnoj Europi, koje potjece još iz 15. stoljeca.

Zemljama regije zavladao je novi optimizam, a i medunarodna zajednica promatra ih s više povjerenja, složili su se jucer u Banjoj Luci clanovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic i Bakir Izetbegovic s Josipovicem uoci urucenja odlicja "Osoba godine", koje je banjolucki dnevnik Nezavisne novine ove godine dodijelio - Josipovicu.

"Za tu novu atmosferu zaslužan je predsjednik Josipovic i ja sam mu na tome zahvalan. Zaslužio je nagradu", rekao je Izetbegovic, bošnjacki clan Predsjedništva BiH. Najavio je da ce Predsjedništvo BiH u sijecnju, na Josipovicev poziv, službeno posjetiti Hrvatsku.

Na sastanku nije bio hrvatski clan Predsjedništva BiH Željko Komšic, što je Nebojša Radmanovic objasnio službenim, a ne politickim razlozima. "Na službenom je putu. Predsjedništvo BiH zasad je jedinstveno, narocito kada je rijec o posjetu predsjednika Josipovica", objasnio je Radmanovic.

"Posebno je važno da mi koji danas obnašamo visoke dužnosti u regiji, povedemo putem mira, suradnje i europske buducnosti te da pokažemo optimizam. Vec i uspijevamo: visoki predstavnik medunarodne zajednice Valentin Inzko rekao mi je danas da zemlje regije uživaju bolji imidž nego prije godinu dana", rekao je Josipovic.

Radmanovic je kazao da samo ta vrst nove suradnje može dati rezultate. "Vrijeme je da lideri zapadnog Balkana uzmu stvari u svoje ruke i medusobno se dogovore kako ce ovaj prostor izgledati", istaknuo je Radmanovic. Naglasio je da Hrvatska i BiH intenziviraju suradnju.


Podijeli: Facebook Twiter