Hrvati se žale na ovrhe placa i mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tešku ekonomsku situaciju i dubinu krize oslikava i ovogodišnje izvješce puckog pravobranitelja za 2011. godinu. Jedina grupa pritužbi koja je lani povecana u znatnoj mjeri u odnosu na 2010. odnosi se na ovrhe. Ured Jurice Malcica zaprimio je lani 129 takvih pritužbi. Najveci broj pritužbi odnosi se na ovrhe na placama i mirovinama.

Od puckog se pravobranitelja u takvim dramaticnim situacijama traži mišljenje, tumacenje, savjet, objašnjenje nekog propisa, ali i pomoc u rješavanju teškog ekonomskog i socijalnog stanja uzrokovanog nezaposlenošcu ili iskapcanjem struje ili vode zbog neplacanja.

K tome gradani ne mogu saznati, ni u banci, niti u Fini za koje im se dugove obustavljaju sredstva na racunu. Gradanima-ovršenicima nije dostavljena osnova za placanje. Najcešce se radilo o rješenju javnog bilježnika o ovrsi za potraživanje za elektricnu ili toplinsku energiju, plin, vodu, TV pristojbu, komunalne usluge, a nedostavljanjem tog rješenja gradani su prikraceni za pravo ulaganja žalbe i prigovora zastare. (T. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter