Hrvati se uvlace u slovensku vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U novom šovinistickom ispadu, slovenski je ultranacionalist Zmago Jelincic kod službenog kandidata za novog ministra okoliša Roka Žarnica prebrojavao hrvatska krvna zrnca. Jelincicu je sporno Žarnicevo prezime, koje je «ocigledno hrvatskog porijekla».

Inace, Žarnic je rodeni Ljubljancanin i porijeklom Hrvat, profesor na Gradevinskom fakultetu u Ljubljani (strucnjak je za potrese), no Jelincic smatra da bi «samo idiot dopustio da nam se Hrvati infiltriraju u vladu». To bi, izjavio je Jelincic, ugrozilo sigurnost slovenske države, stoga on i njegova Slovenska nacionalna stranka nece dignuti ruku za Žarnica kao novog ministra zaštite okoliša, koji nasljeduje Karla Erjavca koji je nedavno bio prisiljen na ostavku.

U Jelincicevom ispadu nema ništa novoga, no ono što je u ovom slucaju novo jest oštra reakcija slovenskih socijaldemokrata, Pahorove stranke, koja je odmah osudila «uvredljivi» i «šovinisticki» nastup Jelincica.

Nacionalisticki prvak, ocijenili su u Pahorovoj stranci, uvrijedio je i predsjednika vlade, kao i kandidata za ministra, ali i ustavna nacela koji zabranjuju bilo kakvu diskriminaciju. Pahorova stranka, kao i vecina slovenske javnosti, dosad je uglavnom šutjela na bezbrojne Jelinciceve šovinisticke ispade.


Podijeli: Facebook Twiter