Hrvati se najviše boje srcanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljeni rezultati Philipsovog istraživanja "Zdravlje i kvaliteta života Hrvata", pokazuju da je percepcija vecine ispitanika u pogledu njihova zdravlja iznenadujuce dobra. U istraživanju je sudjelovalo 1.000 ispitanika razlicite životne dobi, a 63 posto njih smatra da je njihovo zdravlje dobro. Tek 17 posto ispitanih izjavilo je da misli da je njihovo zdravlje loše.

Rezultati pokazuju da je 24 posto ispitanika zabrinuto zbog kardiovaskularnih bolesti i srcanog udara, dok ih se u prosjeku 7 posto brine o onkološkim bolestima kao mogucoj prijetnji u iducih pet godina. Prema dostupnoj statistici, više od 49 posto smrti u Hrvatskoj uzrokovano je kardiovaskularnim bolestima, a kod 26 posto njih uzrok je rak.

Devet posto ispitanika brine se zbog mogucnosti gubitka vida, a njih 15 posto zbog lokomotornih bolesti. Više od 32 posto ispitanika uopce se ne brine zbog mogucih zdravstvenih problema.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o dijagnostici. Tako 50 posto njih misli da je u Hrvatskoj dovoljno dostupna tehnologija za ranu dijagnostiku i lijecenje, a više od 52 posto vjeruje da moderna dijagnostika može omoguciti dulji život.

U sklopu prezentiranja rezultata održan je i okrugli stol na kojemu su strucnjaci govorili o izazovima suvremenog zdravstva, a komentirali su i rezultate istraživanja. Naglasili su da je iznimno važna prevencija koja se prvenstveno ocituje u njegovanju zdravih životnih navika te preventivnim pregledima.

Istaknuto je da globalni trendovi pokazuju da svjetska populacija stari dosad nevidenom brzinom. Godine 2000. bilo je više od 600 milijuna ljudi starijih od 60 godina, a do 2006. taj se broj povecao na 700 milijuna. Do 2050. gotovo ce se utrostruciti i iznosit ce nevjerojatne dvije milijarde ljudi. Do 2050. predvida se da ce polovica stanovništva u razvijenim zemljama patiti od neke kronicne bolesti. Zbog svega toga, naglasili su strucnjaci, važno je podizati svijest o zdravstvenim problemima.


Podijeli: Facebook Twiter