Hrvati preferiraju privatne lijecnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj je gotovo 45 posto gradana barem jedanput posjetilo privatnog lijecnika, ponajprije zbog brzine kojom mogu ostvariti potrebnu medicinsku uslugu te zbog kvalitete same usluge, rezultati su istraživanja koje je GfK proveo u srpnju ove godine, a u kojem je sudjelovalo 1.000 gradana u dobi iznad 15 godina.

Udio ispitanika koji su barem jedanput posjetili privatnog lijecnika najveci je u Dalmaciji, gotovo dvije trecine, a najmanji u Slavoniji - samo jedna trecina.

Kad idu privatnom lijecniku, gradani najcešce idu stomatologu (38 posto), ginekologu (33 posto žena), internistu - kardiologu, gastroenterologu i nefrologu (16 posto).

Kod oftalmologa privatnika je bilo 6 posto gradana, a kod ortopeda ili fizijatra oko 5 posto ispitanika. Kod drugih je privatnih lijecnika - kirurga, onkologa, otorinolaringologa, neurologa, dermatologa, lijecnika opce medicine, psihijatara, pedijatara i dijabetologa u posljednjih godinu dana bilo oko 11 posto gradana.

Po vlastitoj procjeni ispitanika, gradani koji se koriste uslugama privatnih lijecnika u posljednjih su godinu dana u prosjeku potrošili oko 320 kuna po pregledu, što je, po gruboj procjeni, u Hrvatskoj na godinu 610 milijuna kuna, ili 660 kuna po osobi koja se koristila takvom uslugom.

Zanimljivo je da muškarci nešto cešce idu privatnim lijecnicima nego žene (ako izuzmemo ginekologe). Najcešci razlozi zbog kojih gradani odlaze privatnom lijecniku su brzina usluge (58 posto ispitanika) i kvalitetnija usluga (46 posto ispitanika), i to iskazuju podjednako i muškarci i žene.

Privatnoga ginekologa, internista i oftalmologa gradani posjecuju ponajprije zbog brzine usluge. Privatne stomatologe posjecuju najprije zbog kvalitetnije usluge, a tek zatim zato što kod njih imaju bržu uslugu.

Ortopeda ili fizijatra posjecuju podjednako i zbog brzine usluge i zbog njezine kvalitete, no zanimljivo je i da je više od trecine ispitanika navelo da privatnog lijecnika posjecuju i zato što nisu zadovoljni rezultatima postignutim kod državnog lijecnika.

S obzirom na dob, privatnom stomatologu najcešce idu mladi, ginekologa najcešce posjecuju žene u dobi od 25 do 34 godine, a interniste stariji od 65 godina.

U odabiru privatnog lijecnika cini se da gradani uvažavaju preporuke prijatelja i da se bitno manje koriste drugim izvorima informiranja vezanim uz bilo kojega privatnog lijecnika.

U slucaju da moraju ici kardiologu, gastroenterologu ili nefrologu, njih 22 posto ide na preporuku lijecnika opce medicine, a u slucaju stomatologa i oftalmologa, uz informacije od prijatelja, koriste se i informacijama dobivenim od drugih pacijenata, stoji u istraživanju GfK-a.


Podijeli: Facebook Twiter