Hrvati pokušali utajiti milijardu kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani i poduzetnici u prvih su šest mjeseci ove godine pokušali izbjeci placanje gotovo milijardu kuna poreza. Radi se o utaji poreza koju je u svom nadzoru uspjela razotkriti Porezna uprava, a koliki je ukupan iznos poreza koji su Hrvati izbjegli platiti može se tek nagadati.

Porezna uprava je, kako su nam službeno odgovorili iz Ministarstva financija, u prvih šest mjeseci ove godine obavila 3.125 nadzora i u 70 posto slucajeva, odnosno njih 2.189 utvrdila je nezakonitosti. To znaci da je manje od trecine gradana i poduzetnika koje su poreznici provjerili odoljelo izazovu da prevari državu i ne plati porez.

Poreznici su ponovnim izracunom ustanovili da je država, samo u tih nešto više od dvije tisuce slucajeva izbjegavanja poreza, prevarena za 942,8 milijuna kuna. Izdali su gotovo dvije tisuce rješenja s novim obracunom poreza, ali buduci da je rijec o prvostupanjskim rješenjima, obveznici placanja poreza imaju pravo na žalbe, koje mogu potrajati i po nekoliko godina. Podneseno je 2.319 zahtjeva za prekršajni postupak i 115 prijava za kazneno djelo.

U šest mjeseci državni je proracun tako ostao bez novca koji je bio dovoljan i za isplatu djecjih doplataka u tih pola godine i za besplatnu cestarinu svim invalidima cijelu godinu, bez koje su ostali zbog proracunske štednje, a pokrili bi se i troškovi koje zdravstvo planira smanjiti spajanjem bolnica.

Iznos koji država nije naplatila, odnosno koji su obveznici pokušali zatajiti i tek ga treba utjerati dvostruk je od zarade od poreza na dobit i za 200 je milijuna kuna manji od onoga što je država u šest mjeseci ubrala od kriznog poreza.

Podaci za prvih šest mjeseci otprilike su na razini prošlogodišnjih, s time da bi, ako se nastavi sadašnji trend, utaja poreza na kraju godine, barem ona koju otkrije Porezna uprava, mogla biti za oko stotinjak milijuna kuna veca od ovogodišnje.

U cijeloj je 2009. godini Porezna uprava ulovila gradane i tvrtke u pokušaju utaje 1,8 milijardi kuna poreza, a u prosjeku je po nadzoru bila rijec o pokušaju izbjegavanja placanja poreza u vrijednosti od 350 tisuca kuna. U prvih šest mjeseci 2010. prosjecna vrijednost se po nadzoru u kojem je utvrdena nezakonitost penje na 430 tisuca kuna.

Lani je Porezna uprava podnijela 150 prijava za kazneno djelo, što je rezultiralo s tek dvije zatvorske kazne, a ove godine je u samo šest mjeseci registrirano 115 kaznenih prijava. (J. MARIC/Novi list)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter