Hrvati optimistični prema EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manje od polovice stanovnika EU-a (46 posto) doista zna koja su njegova prava kao EU građanina. Rezultati su to proljetnog Eurobarometra u koji je uključena u Hrvatska, ali još uvijek kao zemlja kandidatkinja pa nema pozicije Hrvatske kada je riječ o osjećaju pripadnosti Europi i pravima građana.

Unatoč godinama krize, u 19 od 28 zemalja članica građani su optimistični u pogledu budućnosti Unije, odnosno u prosjeku ih je 49 posto optimistično. U Hrvatskoj s optimizmom na budućnost EU-a gleda 59 posto građana.

U čak 24 zemlje članice građani smatraju da se njihov glas u EU "ne računa". No, u tri europske zemlje, a osim Danske i Malte tu je i Hrvatska, većina stanovništva misli drugačije, odnosno da njihov glas u Europi nešto znači.

No, rezultati na nacionalnoj razini su poražavajući. Tako čak 97 posto građana Hrvatske gospodarsku situaciju u zemlji ocjenjuju izuzetno lošom, a svega tri posto dobrom. Gore ocjene nacionalne ekonomije daju građani Španjolske u kojoj ih 99 posto ističe da je ekonomska situacija izuzetno loša te Cipru i Grčkoj u kojima to misli 98 posto građana. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter