Hrvati opet otkrili jadranske plaže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok je lani na kilometarske pješcane plaže Tunisa i Egipta iz hrvatske tjedno letjelo 5 do 6 cartera, ove godine je broj spao tek na jedan avion tjedno. Hrvati su tako ove godine, ocito zbog situacije na podrucju Sjeverne Afrike, vruci sjevernoafricki pijesak ipak zamijenili jadranskim plažama. Što nije za zanemariti s obzirom da se procjenjuje kako ih je lani u Tunis i Egipat putovalo oko 20 tisuca.

Dobri indeksi s domaceg tržišta u predsezoni nastavljeni su optimisticnim rezultatima prodaje u turistickim agencijama okrenutim domacem tržištu. U zagrebackom Kompasu navode da je interes putnika za ljetovanjem na Jadranu povecan u odnosu na lani, unatoc tome što su Tunis i Egipat jeftiniji od Hrvatske. Zbog oporavka nekih zapadnoeuropskih tržišta i povecanih stranih dolazaka neki su hotelski kapaciteti uz obalu vec rasprodani pa se puni privatni smještaj.

- Naši su gosti mahom hotelski gosti i do 20. kolovoza je vec sada teško naci krevet u hotelima. Ove godine je k nama "skrenuo" i velik broj grupa iz Španjolske, Portugala ili Austrije, koje obilaze Europu što ce donijeti još vecu gužvu u špici, rekao je Ivan Pukšar, direktor Kompasa. Takoder je istaknuo kako je karakteristika ove godine minimalan broj last-minute ponuda koje su protekle dvije godine obilježile sezonu. Ove godine su tako u Kompasu izdali tek jedan letak s posebnim ponudama do 15. srpnja, za razliku od lani kada su ih u isto vrijeme izdali cetiri. Najbolje se prodaju destinacije na obali, dok otoci zbog troškova trajekta idu nešto slabije.

Slicno je i u drugim agencijama. Atlas, primjerice, ove godine bilježi 19,7 posto više domacih gostiju na Jadranu u odnosu na 2010., a najveci rast ostvaren je kod rezervacija za Istarsku županiju. Ipak, u ovom touroperatoru primjecuju da se trend skracivanja duljine boravka nastavlja i u ovoj godini. Da Hrvati ipak nisu pretjerano rastrošni po pitanju godišnjih odmora pokazuje i cinjenica da je najtraženiji smještaj u hotelima s 2 i 3 zvjezdice. Za tjedan dana polupansiona u prosjeku se nece dati više od 3.000 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter