Hrvati opet napuštaju zemlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj se u 2008. godini broj stanovnika smanjio za tisucu u odnosu na godinu ranije, što slijedi trend smanjenja broja stanovnika u zemljama istocne Europe. U zapadnim zemljama uglavnom je zaustavljen pad broja stanovnika, izuzev Njemacke u kojoj se tokom prošle godine stanovništvo smanjilo za cak 168 tisuca

Primjerice, Rumunjska, Bugarska i Madarska u 2008. izgubile su svaka po 30 tisuca stanovnika, prenosi statistiku Eurostata Deutsche Welle. U taj krug zemalja istocne Europe u kojima se smanjuje broj stanovnika uvrštena je i Hrvatska. Hrvatsku vec deset godina Eurostat ukljucuje u svoja istraživanja, pa tako podaci o iseljavanju iz zemlje govore da je u 2000. još spadala medu zemlje iz kojih se uvelike iseljava, a 2007. podaci su govorili da je tome došao kraj. U istraživanju iseljavanja u 2008. pokazalo se da je Hrvatsku napustilo 0,3 stanovnika na 1.000 stanovnika.

U zapadnoj Europi situacija je u drukcija, izuzev Njemacke. U godini 2008. je u Njemackoj nestao gotovo grad velicine Mainza ili Saarbrückena. Time je ova zemlja uvjerljivo na celu popisa stanovnika zemalja Europe cije stanovništvo nestaje. U Francuskoj je natalitet premašio smrtnost za citavih 291 tisucu beba, u Velikoj Britaniji prirodni prirast stanovništva iznosi 215 tisuca novih gradanki i gradana. S obzirom na velicinu, rekorder je Irska: tamo je na 1.000 stanovnika na posljednji ispracaj odvedeno 6,4 stanovnika, a 16,9 puta bilo je posla u rodilištu.


Podijeli: Facebook Twiter