Hrvati najviše kasne s plaćanjem računa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U usporedbi s građanima europskih država, Hrvati najviše kasne s plaćanjem računa. Oko 40 posto hrvatskih potrošača podmiri svoje račune i kreditne rate do dospijeća, procijenila je Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS u Hrvatskoj, koja već tri godine obavlja usluge naplate nenaplaćenih potraživanja za banke, kartičarske i lizing kuće, za telekomunikacijske i druge tvrtke koje posluju s građanima. U Hrvatskoj je kultura plaćanja trenutačno slabija nego u zemljama najteže pogođenima krizom.

- Najnepouzdaniji platiše su Grci, ali 69,5 posto njih račune podmiri do dospijeća. Najredovitiji u Europi su Rumunji, budući da 92 posto njih račune podmiruje na vrijeme, a slijede ih Rusi sa 90 posto, rekla je Cerinski, pozivajući se na istraživanje Ipsosa, koje je njezina matična tvrtka u Njemačkoj naručila u 10 zemalja, gdje je anketirano 2.200 kompanija. Hrvatska ove godine nije uključena u istraživanje, pa su podaci o našoj državi rezultat iskustva i procjene te tvrtke.

- Mnogi potrošači u Hrvatskoj kasne s plaćanjem djelomice i zato što su im rokovi prekratki, rekla je Cerinski, misleći na to da računi stižu u duljem vremenskom rasponu, a građani čekaju dok im ne stigne posljednji, kako bi sve platiti odjednom. Grci jako kasne s plaćanjem, ali imaju i najdulja dospijeća, a to je prosječnih 26 dana. Nakraće rokove za plaćanje, pak, potrošačima postavljaju ruske i njemačke tvrtke - deset, odnosno 13 dana. Pritom, 82 posto Nijemaca račune podmiri na vrijeme, ali nisu tako pouzdani kao Rumunji i Rusi. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter