Hrvati na tabletama za smirenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvati su na lijekove u 2009. godini potrošili 4.615.283.338 kuna, ili oko pola milijarde kuna više u odnosu na 2008. godinu, a ukupna potrošnja lijekova lani je rasla za visokih 15 posto, objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Za usporedbu, potrošnja lijekova u Europi na godišnjoj razini raste od šest do osam posto.

Kao i proteklih godina, najviše su se trošile tablete za smirenje, lijekovi protiv visokog tlaka i masnoca u krvi, a zatim andoli i aspirini te razlicita sredstva protiv bolova.

Iako se hrvatski pacijenti drže svjetskog trenda, gdje lijekovi protiv tlaka i kolesterola vec godinama drže primat u broju popijenih tableta, kriza je lani uzela svoj danak, pa su hrvatski pacijenti ipak najviše gutali Normabele i Helexe. Nakon njih na red su došli lijekovi Amlopin i Atorvastatin, namijenjeni lijecenju hipertenzije.

Upravo su antihipertenzivi zauzeli prvo mjesto na listi 30 najpropisivanijih lijekova na recept u 2009. godini, dok su tablete za smirenje, poput Normabela, Helexa ili Apaurina, zauzele sedmo mjesto na listi.

Gledajuci ukupne iznose, najviše je novca iz zdravstvene blagajne potrošeno na citostatike te antibiotike i antihipertenzive, koji se takoder izdaju samo na lijecnicki recept. Samo na ove tri skupine lijekova potrošeno je više od milijardu kuna.

Sljedeca milijarda kuna otišla je na lijekove protiv masnoca u krvi, psiholeptike, antidijabetike i analgetike, a na visokom mjestu su i lijekovi za opstruktivne bolesti dišnih puteva.

Iz vlastitog su džepa, za lijekove koji se ne mogu dobiti na recept, pacijenti najviše izdvojili za tablete protiv bolova i povišene temperature te razne antiseptikei, na što su Hrvati u samo godinu dana potrošili gotovo 18 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter