Hrvati na doček Nove najradije preko granice

Tražene su europske, ali i egzotične destinacije
Tražene su europske, ali i egzotične destinacije

Za predstojeće novogodišnje blagdane u Istri se očekuje oko 14.000 gostiju, najviše iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije. Manjak se osjeti s domaćeg tržišta, odnosno kod domaćih gostiju koji za ove blagdane, barem što se dočeka u hotelima tiče, ipak štede.

Dok stranci dolaze u Hrvatsku na doček, Hrvati, čini se, radije odlaze preko granice. U turističkim agencijama bilježe pad u prodaji aranžmana za domaće destinacije, dok se strane još uvijek drže. Neke su čak i u plusu. Adventska i novogodišnja putovanja u bliže europske metropole ljudi si i dalje priušte. Tako je ovog prosinca bilo slučajeva da je samo iz Rijeke na put u Beč kretalo odjednom po pet punih autobusa.

Da Hrvati, barem oni s prosječnim plaćama, štede na blagdanskim putovanjima po Hrvatskoj, ili pak čekaju skijanje, govore i u turističkoj agenciji Uniline. Prema riječima Kristijana Gržetića broj aranžmana otprilike je na prošlogodišnjoj razini, međutim, bolje se prodaju jeftiniji aranžmani.

Europska putovanja i nadalje su standardno tražena, od Beča, Rima, Budimpešte i Pariza do portugalske ture, a mjesta ima za Sarajevo koje je proteklih godina u svim agencijama bilo pravi hit.

I naravno, daleke destinacije se i dalje jako dobro prodaju. Ne radi se o velikom broju gostiju, ali tko ima novca i u vrijeme recesije putuje. Traže se Meksiko i Dubai, dok je zbog nemira na Bliskom istoku pala potražnja za putovanjima u Jordan, Izrael, Egipat i Maroko. S druge strane, Šri Lanka i Maldivi i dalje su u igri, s time da doček na nekoj od vrelih pješčanih plaža Maldiva stoji oko 22.000 kuna po osobi.

- Ove nam je godine pravi hit bila Kuba za koju smo morali zakupljivati dodatna mjesta, kažu u jednoj turističkoj agenciji. Inače, aranžman za ovu daleku destinaciju po osobi stoji 13.650 kuna plus oko 3.700 kuna zrakoplovnih pristojbi. No za neke 17.000 kuna za novogodišnji put na Kubu, dok je Castro još živ, vrijedi. 

Drugi će, sudeći po generalnom stanju u hrvatskim novčanicima, za doček ipak većinom na - najbliži gradski trg. (Alenka JURIČIĆ/NL)

Na doček u Beograd
Novu 2013. godinu u Beogradu dočekat će od 10 do 15 tisuća turista, među kojima su posljednjeg desetljeća tradicionalno najbrojniji gosti iz Hrvatske i Slovenije, izjavio je ravnatelj Turističke organizacije Beograda (TOB) Dejan Veselinov. Touroperateri već imaju organizirane dolaske iz Ljubljane, Rijeke i Zagreba, a aranžmani s dva ili tri noćenja u prosjeku koštaju od 99 do 119 eura, navode beogradske turističke agencije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter