Hrvati morali vratiti 700 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad treba uzeti novac iz europskih fondova, mašti nema granica: lani su u Europskoj uniji iz fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj novac dobili i švedski ljubitelji harmonike i danski biljaristi. U Bugarskoj je, pak, kci bivšeg ministra, prenose europski mediji, iz poljoprivrednog fonda dobila 700 tisuca eura, u vrijeme kad joj je otac bio zadužen upravo za fondove.

Korisnici EU- fondova u Hrvatskoj ipak su malo manje maštoviti, ali unatoc tome lani su morali vratiti oko 700 tisuca kuna jer novac koji su dobili nisu koristili u skladu s pravilima. Uz to, u tijeku je postupak za vracanje još oko milijun i 140 tisuca kuna.

Po informacijama Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU), taj bi iznos na kraju mogao biti i nešto manji ako korisnici ipak ispune uvjete iz potpisanih ugovora.

Najcešci razlozi gubitka novca bili su nedostatna dokumentacija, nepoštivanje odredbi ugovora te kršenje propisa o javnoj nabavi. SAFU je tako utvrdio da su u nekim slucajevima novac, umjesto onako kako je predvideno u ugovoru, trošili da bi pokrili troškove nevezane uz sam projekt, primjerice, na placanje kamata.

U jednom slucaju inspektori i revizori utvrdili su da se poljoprivredna prikolica, placena europskim novcem, ne koristi i da nije registrirana jer ne odgovara tehnickim specifikacijama potrebnim za registraciju prikolica u Hrvatskoj.

Slican slucaj dogodio se i s klima-uredajima za koje je nakon isporuke utvrdeno da ne odgovaraju tehnickoj specifikaciji navedenoj u ugovoru.

Po izvješcu za drugu polovicu prošle godine, u poljoprivrednom fondu SAPARD dva slucaja završila su kaznenim prijavama. U prvom je korisnik naknadno priložio dio dokumentacije koji mu je nedostajao, no utvrdeno je da je naknadno upisivao i podatke o obavljenim radovima, te da potpisi i pecati na tom dokumentu ne odgovaraju onima iz ranije uzetih preslika.

I u drugom su slucaju - kad je korisnik kupio staru opremu - posumnjali na namjerno pogrešno prikazivanje podataka. (I. FRLAN/Novi list)

Neisplaceno cak 27 milijuna kuna
Gotovo 27 milijuna kuna iz poljoprivrednog fonda SAPARD nikada nije isplaceno, zato što korisnici nisu poštivali stroga, ponekad vrlo birokratska pravila. Po podacima Ministarstva poljoprivrede, novac nije isplacen za 12 projekata koji su vec bili ugovoreni. No, ugovori su raskinuti jer su korisnici uglavnom odustali od projekata, a u jednom slucaju korisnik je "vratio sredstva na vlastiti zahtjev". U jednom slucaju klaonica na kraju nije zadovoljila europske standarde pa novac nije isplacen, dok su jednoj tvrtki uskracena sredstva kojima je željela platiti opremu za centre za prikupljanje životinjskog otpada, jer je nije nabavila u EU-u.


Podijeli: Facebook Twiter