Hrvati mogu tražiti posao (i) na europskoj burzi rada

Posao preko EURES-a dosad je (po)tražilo 6.300 Hrvata (M. MIJOŠEK/arhiva)
Posao preko EURES-a dosad je (po)tražilo 6.300 Hrvata (M. MIJOŠEK/arhiva)

Više od 700 tisuća radnih mjesta i gotovo 1,2 milijuna životopisa potencijalnih radnika bilo je objavljeno početkom ovog tjedna putem EURES-a, europske burze rada na kojoj se objavljuju slobodna radna mjesta u 32 europske zemlje.

Od 1. srpnja dio EURES mreže postao je i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) pa se na europsku burzu mogu jednostavno prijaviti i hrvatski poslodavci i hrvatski radnici.

Po podacima HZZ-a, od pristupanja Europskoj uniji početkom srpnja mogućnost da putem EURES-a potraže radnike iz drugih europskih zemalja iskoristila su dva poslodavca iz Hrvatske. U HZZ-u objašnjavaju da poslodavac od 1. srpnja može slobodno zaposliti radnike iz EU-a, odnosno zemalja Europskog gospodarskog prostora (EGP).

"Na poziv poslodavca savjetnici HZZ-a će zaprimiti prijavu za traženim radnikom i objaviti oglas na web-portalu Burza rada te u najkraćem mogućem roku ponuditi odgovarajući kadar. Ako ne može naći radnu snagu s adekvatnim znanjima i vještinama na hrvatskom tržištu rada, EURES savjetnici koji se nalaze u područnim uredima Zagreb, Osijek, Split i Rijeka pomoći će mu da oglase objavi na EURES portalu radnih mjesta. Uz najveću bazu podataka o nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja EURES savjetnici HZZ-a osigurat će poslodavcima da brzo dođu do traženog radnika", objasnili su proceduru s hrvatske burze.

"Na EURES portalu su od 1. srpnja 2013. godine dva poslodavca objavila natječaje za zapošljavanjem radnika iz zemalja EU-a – Stara Hiža d.o.o. iz Krapinsko-zagorske županije i Boxmark Leather iz Varaždinske županije", odgovorili su na naš upit s domaće burze rada, dodavši da je dosad, ukupno gledajući, putem EURES-a oglašeno 305 radnih mjesta za Hrvatsku.

Dok je Stara Hiža poslodavac iz područja ugostiteljstva, Boxmark Leather bavi se proizvodnjom kožne galanterije u automobilskoj industriji.

Za razliku od poslodavaca, potencijalni hrvatski zaposlenici iz dana u dan pune europsku bazu životopisa. Sredinom kolovoza u bazi EURES-a bilo je nešto manje od pet tisuća životopisa iz Hrvatske, dok ih je početkom ovog tjedna bilo više od 6.300. Svi se oni mogu putem EURES-a informirati i o uvjetima života i rada u europskim zemljama u koje žele preseliti pa se na isti način i europski radnici mogu informirati o situaciji u Hrvatskoj. Tako će u pogledu radnih prava moći doznati da, primjerice, imaju pravo na štrajk, ali da radnici u Hrvatskoj uglavnom štrajkaju nakon dugog i teškog kršenja njihovih prava, kao što je višemjesečna neisplata plaća.

Što se tiče uvjeta života, na EURES-u, među ostalim, mogu pročitati da je gastronomija važan dio hrvatske kulture i identiteta, da se uz kavu ljudi druže, sklapaju poslovi ili samo na miru čitaju novine, a da se terase kafića otvaraju s prvim zrakama Sunca. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter