Hrvati godišnje prokockaju dvije milijarde kuna

Ilustracija (Internet)
Ilustracija (Internet)

S obzirom na izuzetnu profitabilnost, uz nacionalne lutrije poput Lota, Superenalotta, Win for Lifea i ostalog, Talijanima je na raspolaganju i europska lutrija, Eurojackpot. U taj sustav uključeno je sedam europskih država: Italija, Nizozemska, Danska, Njemačka, Finska, Estonija i naši susjedi Slovenci.

Pogodiš li pet brojeva od pedeset dostupnih i dva od osam ponuđenih tzv. eurobrojeva, evo ti glavne nagrade od nekoliko milijuna eura. Vjerojatnost za osvajanje dobitka daleko je veća od nacionalnog (talijanskog) Superenalotta.

Na raspolaganju je 12 dobitnih kombinacija, a sa samo dva eura čovjek se može obogatiti.

No, dva eura su prava sitnica u odnosu na golemi novac koji Talijani godišnje troše na igre na sreću i kocku, troše toliko da je sve više obitelji uništeno. Kad igra postane bolest, gotovo cijeli obiteljski dohodak odlazi na igre.

Kako ne nasjesti u vrijeme teške krize na igru poput Win for life koja ti nudi, u slučaju pobjede, desetogodišnji ili čak dvadesetogodišnji mjesečni prihod koji se kreće od tisuću do čak deset tisuća eura?!

Najčešće se kupovina listića poveže s par krugova igre pred slot aparatom u obližnjem kafiću, a navečer je tu i novi izazov -  kompjuter s online igrama na sreću poput pokera ili ruleta. Iza svega stoji, naravno, država koja ubire ogromnu količinu novca.

Svaki Talijan troši u prosjeku 1.200 eura godišnje za igre na sreću, no u nekim se gradovima taj iznos povećava.

Pavia je rekorder jer svaki žitelj toga grada troši godišnje 2.892 eura na razne igre, u Riminiju troše 1.834 eura, u Comu 1.884, u Pescari 1.536 eura…

Od sljedeće godine i građani Hrvatske će s oko 240 milijuna Europljana zaigrati loto za vrtoglave iznose - minimalan jackpot iznosi deset milijuna eura.

Naime, Hrvatska 1. veljače ulazi u Eurojackpot "uniju" zajedno s lutrijama Švedske, Norveške, Islanda, Litve i Latvije.

Niti jedne djelatnosti u Hrvatskoj nije u posljednjih dvadeset godina doživjela tako nagli, eksplozivni rast kao što je kockanje, a s tim u vezi posebnu zabrinutost izaziva prekomjerno kockanje adolescenata.

U Hrvatskoj je 2011. godine legalno radio 81 priređivač igara na sreću, a jedan od njih je Hrvatska lutrija, tvrtka u državnom vlasništvu.

Lani su koncesionari igara na sreću zaradili 1,9 milijardi kuna, a da je više građana koji unatoč krizi igraju, pokazuju podaci iz 2010. godine kad je prihodovano 1,7 milijardi kuna. Ipak, rekorder je bila 2008. s 2,2 milijarde prihoda.

Hrvati se sve više klade, trend posjeta sportskim kladionicama raste u posljednje tri godine. Lani su tako privatni koncesionari zaradili nešto više od 900 milijuna kuna, a uz kladionice Hrvatske lutrije zarada je bila oko 980 milijuna kuna.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kućanstva u Hrvatskoj su u 2011. godini na igre na sreću u prosjeku potrošila 165 kuna.

Podaci pokazuju da redovno igre Hrvatske lutrije igra čak 200.000 osoba.

Raznoraznim listićima lutrija hrvatski su građani lani uplatili više od pola milijarde kuna, a u klađenju još oko 470 milijuna. (E. VELAN i M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter