Hrvati EU-fondovima vratili 6 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija naredila je prije nekoliko tjedana Italiji da u europski proracun vrati 720 tisuca eura, novac koji su lokalne vlasti u Napulju dobile iz europskog fonda za regionalni razvoj i njime platile koncert Eltona Johna. Iako je nastup bio dio lokalnog festivala, a EU-fondovi mogu služiti i za promociju kulture, Komisija je zakljucila da se time ne može opravdati angažiranje britanske zvijezde.

Slucajevi poput ovoga u Italiji dogadali su se i u Hrvatskoj: razmjeri tih slucajeva bili su, doduše, manji i nije se radilo o pop koncertima, ali je rezultat ipak bio vracanje novca u proracun Europske unije. A u taj proracun hrvatski korisnici dosad su vratili više od šest milijuna kuna.

Prema informacijama Samostalnog odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara pri Ministarstvu financija, zbog raznih pogreški i nepoštivanja pravila uocenih pri provedbi projekata koji su se financirali iz fondova EU-a, u Hrvatskoj je do kraja prošle godine "utvrdeno nepravilnosti koje imaju ukupan financijski ucinak od 818.383 eura".

Najcešce povrede koje se javljaju u provedbi EU-programa su neispunjavanje svrhe ugovora, neopravdani troškovi, nedovršene aktivnosti u okviru projekta, povrede pravila vezanih uz natjecaj i javnu nabavu i slicno. Dogodilo se, primjerice, da korisnik europskog novca nije nabavio klima-uredaje prema tehnickoj specifikaciji navedenoj u ugovoru što se smatra nepravilnošcu zbog koje je morao vratiti novac.

Drugi je, pak, edukaciju platio više nego što je bilo predvideno ugovorom, pa je razliku u cijeni morao vratiti. Takve i slicne nepravilnosti uglavnom su rezultat nedovoljnog znanja o fondovima, pa su kazne za pogrešno korištenje novca blage.


Podijeli: Facebook Twiter