Hrvati dužni 515 milijuna kuna poreza na nekretnine

Građani za porez na promet nekretninama ukupno dužni 515 milijuna kuna (N. LAZAREVIĆ)
Građani za porez na promet nekretninama ukupno dužni 515 milijuna kuna (N. LAZAREVIĆ)

U pola godine lista poreznih dužnika skratila se za 7.582 imena građana i tvrtki, a ukupan dug onih koji se i dalje na njoj nalaze smanjio se 5,24 milijarde kuna.

Na novoj listi dužnika tako je ukupno 94 tisuće građana, fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost i poduzeća, a njihov je dug 24,7 milijardi kuna.

Na listi je još uvijek najviše građana, 77.694, i njihov je dug smanjen tek za 143 milijuna kuna i sada iznosi 9,77 milijardi kuna. Građani koje obavljaju neku djelatnost, a njih je na listi 11.661 državi duguju više od četiri milijarde kuna i oni su svoj dug smanjili 362 milijuna kuna.

Država u proteklim godinama, kako doznajemo, nije uspjela naplatiti ni 515 milijuna kuna poreza na promet nekretninama. Kako taj porez iznosi pet posto na vrijednost nekretnine to znači da država nije naplatila porez na promet nekretninama vrijednim deset milijardi i 300 milijuna kuna.

Taj porez duguje više od 48 tisuća građana, a najveći dio njih, čak 32 tisuće duguje do deset tisuća kuna poreza. Među dužnicima ima i 387 građana koji državi duguju između pola milijuna i milijun kuna poreza na promet nekretninama, što znači da je svatko od njih kupio nekretninu ili nekretnine  vrijedne najmanje deset milijuna kuna, ali da su pri tome zaboravili platiti porez na promet nekretninama.

Uz to, čak 196 građana ostalo je državi dužno više od milijun kuna poreza na nekretnine, što znači da je svatko od njih kupnju te nekretnine platio najmanje 20 milijuna kuna. (J. MARIĆ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter