Hrvati citaju manje od svjetskog prosjeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjižni blok i Zajednica nakladnika i knjižara drži da je u Hrvatskoj po pitanju citanja i citanosti "prošlo 12 sati", a svoje pozive za uzbunu da se tom problemu pristupi kao esencijalno važnom za jezik i kulturu temelje za rezultatima istraživanja hrvatskog tržišta knjiga po kojemu Hrvati citaju ispod svjetskog prosjeka, odnosno, 40 posto populacije procita barem jednu knjigu mjesecno.

Knjižni blok (KB) i Zajednica nakladnika predstavili su na današnjoj konfereciji za novinare rezultate istraživanja tržišta knjiga koje su od GFK zajedno narucili, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i HGK. Istraživanje je provedeno tijekom prosinca 2011.

Rezultati su pokazali da se urušila "baza" (oni koji kupuju i citaju knjige), što ne može riješiti sam ceh, kazao je Bartolcic isticuci kako se time treba pozabaviti cijelo društvo. Rezultati istraživanja su, po rijecima Nevena Anticevica iz Zajednice nakladnika, poziv na uzbunu koji govore da pažnja društva nije na toj djelatnosti koja je esencijalno važna za kulturu, jezik i naciju. Drži da je sustav lektira zastario i demotivirajuci, zauzevši se za stvaranje nacionalnog programa citanja za djecu.

Po iznesenim podacima, Hrvati citaju ispod svjetskoga prosjeka, odnosno, 40 posto populacije procita jednu knjigu mjesecno, što je nešto bolje od Srbije (39) i Argentine (37). Više citaju Makedonci (45), Poljaci (57), Španjolci (68) a najviše citaju Nijemci (73), Talijani (71) i državljani SAD-a (68).

Nakladnici i knjižari zabrinjavajucim drže odgovore na pitanje koji je glavni razlog zbog kojega nisu kupili ni jednu knjigu - ne trebaju mi knjige i ne zanimaju me navodi 51 posto ispitanih, financije su razlog kod 24 posto ispitanika, dok 10 posto posuduje iz knjižnice. Ništa ne bi navelo 53 posto ispitanika da kupe knjigu, dok bi 67 posto kupilo da je knjiga jeftinija.

U zadnja tri mjeseca 31 posto je kupilo barem jednu knjigu, dok je 56 posto procitalo barem jednu knjigu u zadnju godinu dana. Manje citaju Licani (47 posto), Slavonci (48 posto), muškarci (50 posto), stariji iznad 65 godina (37 posto) i niže obrazovani (34 posto). Više citaju Zagrepcani (60 posto), Dalmatinci (68 posto), žene (62 posto), mladi (65 posto) i više obrazovani (81 posto).

Prosjecna cijena zadnje kupljene knjige je 80 kuna, što je manje nego 2005., kada je provedeno slicno istraživanje i kada je taj iznos bio 108 kuna. Po punoj je cijeni 2011. kupovalo 56 posto ispitanika, dok je 2005. po punoj cijeni kupovalo 76 posto.

Na upit o motivaciji za kupovinu knjige, 30 posto kaže da ju je sam pronašao, 17 posto ju je kupio jer ju je vidio izloženu a 14 posto kupuje na osnovi preporuke. Kod dva posto postoji interes za kupovanje e-knjiga, kod 10 posto postoji interes za citanje takvih knjiga, a kod 90 posto nema interesa.

Seid Sredarevic (KB) drži da su nakladnici, knjižari i drugi u lancu knjiga "vrsta u izumiranju", no nada se da ipak postoji prostor za napredak. Receno je i kako je cijena knjige pala, povecan je broj prodajnih mjesta ali se nije povecao broj kupljenih knjiga. Upozoravaju da ne postoje statisticki podaci o izašlim knjigama, a zamjeraju i što se u medijima smanjio ili ukinuo prostor za knjigu i kulturu.

Skupu je bila nazocna Mihaela Majcen iz Ministarstva kulture koja drži da je istraživanje dobar putokaz, iako su podaci poražavajuci, no misli da ce ono pomoci u unapredenju same djelatnosti.


Podijeli: Facebook Twiter