Hrvati bez hrane i vode usidreni ispred Istanbula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaest hrvatskih pomoraca i još četiri člana posade iz Ukrajine, koji plove na tankeru Tiger talijanske kompanije Cryo Gas Med prisilno zaustavljenom u Istanbulu, ostali su bez hrane, vode, goriva i električne energije, a nisu dobili ni plaće za posljednja četiri mjeseca, potvrdio je danas glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) Predrag Brazzoduro. Brod je u Turskoj usidren od listopada, a arestiran je zbog dugovanja.

Brazzoduro je rekao da se problem dostave namirnica, vode i goriva rješava, kao i isplate plaća te da se to nastoji riješiti komunikacijom između posade, njihova odvjetnika, vlasnika broda i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF). 

Dodao je da na brodu ima nekoliko bolesnih pomoraca, ali da za sada ne zna o čemu je riječ i imaju li lijekove. 

Brazzoduro je istaknuo da je Sindikat pomoraca pripravan platiti svim hrvatskim pomorcima, među kojima je samo jedan član sindikata, repatrijaciju, a da će od vlasnika broda tražiti nadoknadu. Dodao je da još treba točno utvrditi mogu li pomorci odlaskom s broda izgubiti nešto u ostvarivanju svojih prava te da je sindikat spreman odmah preuzeti bolesne pomorce. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter