Hrvate gledajte u oci i ne cinite nagle pokrete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U komunikaciji s Hrvatima stanovnici Poznana nizašto na svijetu ne bi trebali spominjati bivšu Jugoslaviju, odnosno Hrvatima reci da dolaze iz bivše Jugoslavije. Takoder, njihov nacionalni ponos nipošto nemojte uzeti kao predmet šale, a kad s Hrvatima razgovarate, najbitnije je da im gledate u oci i ne cinite nagle pokrete".

Navedeni savjeti dio su gradiva koje stanovnici Poznana uce na Euro-akademiji, koja za cilj ima pripremiti stanovnike ovog poljskog grada za dolazak Talijana, Iraca i Hrvata, gostiju cije nogometne reprezentacije ce tamo igrati utakmice Europskog prvenstva.

Za Irce, poucavaju Poljaci, vrijedi slicno kao i za Hrvate: nemojte im spominjati Englesku niti praviti bilo kakve usporedbe Iraca i Engleza.

- Žene sa Zelenog Otoka ne vole kad im ljubite ruku u znak dobrodošlice. Irci ce znati cijeniti srdacnost i dobrodošlicu, a ako volite njihovo pivo ili glazbu, nije naodmet da im to spomenete, poucavaju na Euro-akademiji.

Govoreci o Talijanima, Poljaci kažu da gosti iz ove zemlje ne trpe da ih se požuruje, a poljski konobari ne bi smjeli biti iziritirani ako ih Talijani budu pozivali puckajuci prstima. U Italiji je to navodno obicaj, navodi se u prirucnicima za ugostitelje i druge domacine u Poznanu.

Poljaci isticu da žele razbiti predrasudu o hladnim ljudima sa sjevera te pokazati gostoljubivost i srdacnost kao odlike svoje zemlje. Gostima koji im stižu u lipnju žele se predstaviti kao otvoreni domacini i korisni na svakom koraku.


Podijeli: Facebook Twiter