Hrvat važna karika u švercu kokaina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za Hrvatom iz samog vrha kriminalne grupe koja je krijumcarila kokain i heroin iz Kolumbije u Italiju upravo se raspisuje europski uhidbeni nalog nakon što je talijanska policija u suradnji s kolegama iz Hrvatske, Belgije i Španjolske realizirala operativnu akciju "Shut up".

U toj akciji uhicen je 41 clan krijumcarskog lanca, zaplijenjeno je 70 kilograma kokaina, deset kilograma heroina, te strojnice i pištolji. No, još tridesetak osoba, medu kojima i dvojica Hrvata, osumnjiceno je za seriju teških kaznenih djela - krijumcarenje, korupciju, ilegalno posjedovanje oružja, prevare, krivotvorenje dokumenata...

Informacije o operaciji "Shut up" objavila je u srijedu policija iz Milana. Potvrdeno je da je razbijena skupina koja je organizirala medunarodni šverc droge iz Kolumbije u Italiju, a pripadnici financijske policije osumnjicenima su u finišu akcije zaplijenili nezakonitu imovinu vrijednu milijun eura. Rijec je o nekretninama i jednom poslovnom prostoru u provinciji Milano i Monza Brianza.

U istrazi, koju je koordiniralo milansko tužiteljstvo, utvrdeno je da su medu clanovima skupine bila i dvojica pripadnika Ndranghete i to iz Ndrine Mancuso di Limbadi i Bruzzaniti-Palamari iz Reggio Calabrije. Oni su iz zatvora San Vittore, u kojem su služili kazne, upravljali švercom kokaina iz Kolumbije.

Utvrdeno je da su južnoamerickim dobavljacima kroz mrežu, tzv. hawala-hundi (ilegalni, anonimni transfer novca preko granice, uglavnom na rijec i povjerenje, preko raznih posrednika), poslana gotovo tri milijuna eura. Medu uhicenima su i dvojica volontera City Angelsa koji su vec duže vrijeme pomagali zatvorenicima u San Vittoreu. Zapravo su od pritvorenih krijumcara iz kaznionice prenosili operativne instrukcije njihovim suradnicima vani.

Osim njih, uhicen je i zatvorski stražar te službenik državne financijska agencije. Stražar je narkobossu u pritvor donio mobitel i omogucio mu komunikaciju s vanjskim svijetom, dok mu je službenik omogucio da preko lažnih racuna nabavlja razne automobile bez placanja. Novac od preprodaje tako nabavljenih vozila investiran je u kupovinu droge.


Podijeli: Facebook Twiter