Hrvat pokazao najbrži elektromobil na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji, 64. Frankfurt International motor show u tradicionalnom obilju noviteta imao je konacno i jednu senzacionalnu novost iz Hrvatske - u posebnom paviljonu namijenjenom automobilima buducnosti s naglaskom na elektromobile, tvrtka Rimac ciji je vlasnik mladi, 23-godišnji Zagrepcanin Mate Rimac, izložila je fascinantni, 1.088 KS snažni Concept One što je s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 2,8 sekundi, jedan od najbržih elektricnih automobila svih vremena!

Iznenadenje strucne javnosti kao i velika gužva na prigodnoj press-konferenciji pokazali su kako je njegov konceptni automobil itekako zanimljiv i najstrucnijima u globalnim razmjerima.

Bude li srece, mogla bi se pronaci i financijska sredstva tako da bi se Hrvatska konacno mogla upisati na kartu svjetske automobilske industrije. A da Rimac u frankfurtskoj prici ne bude osamljen, pobrinuli su se u Dok-ingu što je svoj konceptni automobil XD pretvorio u serijski proizvod, istina kolicina je samo 10 komada. Oni su i dalje u potrazi za financijerima, a Frankfurt ce iskoristiti da do njih konacno i dodu.

Citav frankfurtski sajam vrtio se oko ekologije. Iznimna je bila ponuda automobila na elektricnu energiju ili na neki od kombiniranih, hibridnih pogona. Emisija CO2 se na velikom broju automobila spušta ispod granice od 100 grama po kilometru, a nisu rijetkost ni oni što taj parametar drže izmedu 70 i 80 grama.

S obzirom da se frankfurtski sajam rasprostire na golemom teritoriju, u petnaestak paviljona, organiziran je i posebni prijevoz kako bi novinari i posjetitelji mogli brže cirkulirati. Prvi put obavljali su ga automobili cije se motore uopce nije - culo. Elektromobili i hibridi, a posebno su nam bili uocljivi Opel Ampera i Citroen DS5, koji su tako konacno iskoracili u realni svijet no njihovo je širenje i dalje limitirano cijenom koja zna biti i dvostruko veca od klasicnih im pandana. Sajam je otvoren do 25. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter