Hrvat Kasich ruši Baracka Obamu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opci potop demokrata na izborima za Zastupnicki dom americkog Kongresa i veliki povratak republikanaca, ojacanih ultradesnicarskim populistickim pokretom Cajanke, samo je predigra za glavni cilj desne Amerike: srušiti predsjednika Baracka Obamu najkasnije na predsjednickim izborima za dvije godine.

U tom planu jedna od najvažnijih uloga pripada republikancu Johnu Kasichu, novoizabranom guverneru Ohija, podrijetlom Hrvatu.

Ohio, jedna od najnapucenijih americkih država, i dosad je presudno odlucivala o americkom predsjedniku u nekoliko izbornih ciklusa.

"Kuda ide Ohio, tuda ide i cijela zemlja. Zato pazite na Ohio", porucio je Kasich nakon objave prvih rezultata u utorak navecer. Osim u Ohiju, republikanci su na guvernerskim izborima od demokrata osvojili još devet država, medu njima i Pennsylvaniju, koja bi takoder mogla biti kljucna za (ne)uspjeh Obaminog reizbora za dvije godine.

Republikanci su u srijedu najavili da ce im glavne zadace u Kongresu biti opoziv Obaminog zakona o reformi zdravstvene skrbi te o reformi financijskog sektora, potom smanjenje poreza.

Obama je pak izjavio da vjeruje da ce demokrati i republikanci ipak uspjeti naci zajednicki stav u rješavanju kljucnih pitanja.


Podijeli: Facebook Twiter