Hrvat izumio ozonski auspuh

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inovator Ivan Jakobovic, koji je prije nekoliko godina predstavio jeftino mini postrojenje za proizvodnju biodizela, izumio je ozonski auspuh koji izbacuje kisik umjesto ugljicnog dioksida. Iz tvrtke Institut-Tim d.o.o, ciji je vecinski vlasnik brodski inovator Ivan Jakobovic, izašao je još jedan izum koji bi mogao donijeti svijetu revolucionarnu, do sada teško zamislivu zaštitu od staklenickih plinova te zagadivanje okoliša svesti na minimum.

Rijec je o ozonatoru ispušnih plinova za koje su ozbiljno zanimanje pokazale neke tvrtke iz Kanade i SAD-a (njihovi nazivi su za javnost pod velom tajne), a jedna je vec poduzela konkretne korake o kojima Jakobovic za sada ne želi govoriti. No, Slobodna je doznala da je prilikom mjerenja na automobilu s obicnim auspuhom i onoga s ugradenim ozonskim auspuhom, CO2 kod "ozonca" manji cak za 45 posto, a ujedno je proizvodnja kisika povecana za nezamislivih 880 posto!

Standardni auspuh je izbacivao 0,02 posto kisika, a ozonski cak 6,22. I što je zanimljivo, proizvodnja kisika je veca što se dodaje više gasa, a CO2 se smanjuje. "Kamo nestaje CO2? Pa upravo tamo gdje nastaje kisik. Zahvaljujuci ozonatoru CO2 se pretvara u kisik. Evo, stavim usta na izlaz auspuha i udišem kisik. Nema više trovanja pomocu ispušnih plinova!", ispricao je Jakobovic. Testiranja su zapanjila Kanadane i Amerikance koji su odmah reagirali i odnijeli pokusne primjerke na dodatna provjeravanja.

Uredaj je vec viden na izložbama u Moskvi i SAD-u, a smanjivanje CO2 za 45 posto njihove strucnjake je izbezumilo, ako se zna da se svako smanjenje od nekoliko promila do sada tumacilo izuzetnim uspjehom. "Bez obzira na sklopljene ugovore volio bih da je to ostalo kod nas jer oni ce nam takve uredaje prodavati. Zbog takvih auspuha vjerojatno ce biti udareni i novi standardi kako za automobile, tako i ostale zagadivace", kaže Jakobovic.

Javnost je za Ivana Jakobovica iz Donje Bebrine prvi puta cula u ljeto 2006. godine kada je predstavio mini postrojenje za proizvodnju biodizela, koje u 24 sata može proizvesti 4000 litara goriva, a cija tržišna cijena iznosi tek 7000 eura.


Podijeli: Facebook Twiter