Hrvanje izbrisano iz programa Olimpijskih igara

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Izvršno povjerenstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) odlučilo je izbrisati hrvanje iz programa olimpijskih igara od 2020. godine, izjavio je u utorak njegov glasnogovornik Mark Adams.

IOC će na svom zasjedanju u Buenos Airesu u rujnu ratificirati ovu odluku vezanu za program olimpijskih igara 2020. kada će i izabrati domaćina između tri grada finalista Istanbula, Madrida ili Tokija.

Međunarodna hrvačka federacija bi nakon toga ponovno trebala kandidirati sport da se nađe na programu olimpijskih igara. Hrvanje bi se tako našlo izjednačeno sa sedam drugih sportova "na vratima" OI-a poput squasha, slobodnog penjanja, karatea, borilačke vještine wushu, baseballa i softballa, wakeboarda - nautičkog sporta - te rolerskih sportova, u borbi za jedino mjesto koje vodi na Igre 2020.

"To je samo preporuka izvršnog povjerenstva. Na zasjedanju će biti odlučeno koji će sportovi činiti program Igara 2020", rekao je Adamas. Sportovi, njih 26, koliko ih je bilo na olimpijskim igrama u Londonu, razmatrani su prema četrdesetak kriterija kao što su njihova popularnost, univerzalnost, ali i dobro vođenje, i prema tome se hrvanje našlo "na kraju reda".

Softball i baseball su doživjeli istu sudbinu 2009. kada su uklonjeni s programa Igara 2016., ustupivši mjesto golfu i rugbyju u Rio de Janeiru.

Hrvanje se na programu olimpijskih igara nalazi od 708. godine prije Krista, a pojavilo se i na prvim modernim olimpijskim igrama u Ateni 1896. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter