HRT vraca samo odabrane honorarce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se u petak 400-tinjak djelatnika HRT-a spontano okupilo pa prosvjedovalo zbog odluke Uprave HRT-a da se preko noci riješi honorarnih suradnika svake vrste, privremena Uprava HRT-a i predstavnici koordinacije sindikata koji djeluju na HRT-u danas su otvorili pregovore koji bi trebali ili dovesti do opceg prisavskog štrajka ili barem ponuditi jasne kriterije po kojima se otpuštaju honorarci. Kako se neslužbeno saznaje, sastanak dug više od tri sata nije donio nikakvih spektakularnih zakljucaka.

Sindikalisti su opetovano upozoravali Upravu kako se ne smije otpuštanjem preko koljena s Prisavlja otjerati i profesionalce o kojima ovisi citav program. Uprava je, pak, svoje poteze branila i najavljenim posjetom inspekcije rada, kazivajuci da bi ih samo jedan honorarac uhvacen da radi posao sa svim obilježjima stalnog radnog odnosa koštao 30.000 kuna. Sve što je pregovaranje na koncu iznjedrilo je, kako se tvrdi iz više izvora, usmeno obecanje celnih ljudi HRT-a kako ce vratiti na posao svakog od honorarca za kojeg se egzaktno dokaže da je programu neophodan.

Pregovori se nastavljaju sutra, kada ce na mjesto sindikalista sjesti predstavnici ogranka HND-a na HTV-u. Time se nastavlja koracanje putem kojeg zakonski valja prijeci ne bi li na koncu nezadovoljni djelatnici HRT-a mogli pristupiti i legalnom štrajku.

A dok se utvrduju egzaktne istine, na HRT-u se dekretima prekomandira ljudstvo ne bi li se na naglo otvorene rupe u pojedinim redakcijama makar silom popunile. Više je tako novinara iz raznih redakcija završilo u sportskoj redakciji, a navodno se scenske radnike u subotu na brzinu vracalo iz kuce na posao, jer se pokazalo da se scena bez otpuštenih honoraraca nece sama podici.

S druge, pak, strane iskaznice za ulaz na Prisavlje ne samo da su morali vratiti brojni honorarci koji godinama rade iza kamere, pa za njih gledatelji i ne znaju, vec i oni poznati. Tako su bez iskaznica primjerice ostali i Duško Curlic i Barbara Kolar, baš kao i Miroslav Škoro i niz drugih. Navodno bi za vecinu njih ova sezona emisija u kojima rade mogla biti i zadnja.

Samo, pitanje je ima li na HRT-u ikoga medu 3.000 djelatnika da ih dostojno zamijeni, ili javni servis nije odgojio dostojne zamjene baš kao što je nema ni za svu silu tehnicara, snimatelja i montažera koji su «zaslužili» otkaz.


Podijeli: Facebook Twiter