HRT: Voditeljica čestitala 10. travnja?

Melita Hrengek (Arhiva NL)
Melita Hrengek (Arhiva NL)

"Evo jedan lipi pozdrav uredništvu ove emisije, a svim Hrvatima i Hrvaticama sretan i veseo 10. travnja", poručio je danas ujutro preko Facebook stranice emisije HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" gledatelj iz Dalmacije.

Voditeljica Melita Hrengek poruku je naglas pročitala i tako, čini se, postala žrtva neopreznog administratora i perfidnog gledateljskog dopisa u kojem se doduše nigdje direktno ne spominje Nezavisna država Hrvatska, ali je aluzija na datum kada je osnovana ta kvislinška tvorevina više nego moguća.

Sudeći po scenariju po kojem je do objave "čestitke" došlo, što ga detaljno navodi i glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin u reakciji HRT-a na medijski interes za ranojutranji gaf, sve je plod slučaja.

– Emisija "Dobro jutro, Hrvatska" nakon uvodnog pozdrava nastavljena je kratkom najavom TV kalendara. Voditeljica emisije, među ostalim je rekla: "Mnoge slavne osobe su rođene na današnji dan, na 10. travnja. Uz Slavoljuba Penkalu tu je i naša velika književnica i pjesnikinja Vesna Parun, zatim naš dragi kolega proslavljeni TV redatelj Anton Marti, po kojem je jedan od naših studija na Hrvatskoj televiziji dobio ime. Pa tu je još i Pulitzer i puno, puno još ljudi... pogledajte TV kalendar", piše Lazanin. 

Zatim navodi da su nakon vijesti, oko 7.40 sati, voditelji  kao i obično čitali komentare gledatelja na društvenim mrežama. Prva dva komentara bila su pozdravi ekipi emisije i gledateljima.

– Treći komentar glasio je ovako: "Evo jedan lipi pozdrav uredništvu ove emisije, a svim Hrvatima/cama sretan i veseo 10. travnja". Nakon što je pročitala taj komentar, voditeljica je rekla: "To je možda vezano uz ono tko je sve rođen 10. travnja". I nastavila emisiju u jednako ležernom i opuštenom tonu kao i do tada, piše Lazanin. 

S HRT-a stoga poručuju – smatramo da se u emisiji nije dogodilo ništa dramatično!

– U eter emisije uživo se provukao jedan neprimjeren komentar gledatelja. Budući da se radi o interaktivnoj emisiji, koja u eter svakodnevno pušta mišljenja i komentare gledatelja, ponekad su moguće i neželjene situacije. Voditeljica je ignoriranjem komentara gledatelja, reagirala idealno za taj tip emisije. Smatramo da ova konkretna situacija ni po čemu ne zaslužuje dodatnu pažnju, da ne promiče niti odražava nikakav neprimjeren ili neprihvatljiv stav emisije, redakcije ili HRT-a te da se u konkretnom slučaju radi o konstruiranju afere.

U emisiji »Dobro jutro, Hrvatska«, imamo dobre namjere, a to već 20 godina prepoznaju i naši gledatelji. Nismo i ne želimo biti do besmisla opterećeni bilo čijim mogućim povijesnim, političkim ili bilo kakvim drugim konstrukcijama. S obzirom na sve navedeno, svaku konstruktivnu kritiku cijenimo, prihvaćamo i uvažavamo, međutim u govornoj emisiji, koja se emitira uživo ne želimo do besmisla analizirati svaku izgovorenu riječ i njezinu moguću zlonamjernu interpretaciju, piše u priopćenju. (S. PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter