HRT više neće prekidati filmove reklamama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska radio televizija od 1. siječnja prestaje s prekidanjem filmova i serija promidžbenim porukama, iako joj zakon to dopušta. Odluka je to glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, ispunjenje prvog i za sada jedinog od njegovih brojnih obećanja izrečenih za kandidature za prvog čovjeka HRT-a, a obznanio ju je danas na sjednici Programskog vijeća HRT-a.

- Donio sam odluku da tih sadržaja više neće biti u našim programima od 1. siječnja, bez obzira što je to važan element u našim prihodima, rekao je Radman.

Ovim potezom HRT, kako se neslužbeno saznaje, gubi između tri i pet milijuna kuna. Dobiva zato poprilično na ugledu, ako ništa, a ono kod filmofila koji su javni servis od komercijale i razlikovali zbog činjenice da im se filmski uraci, umjetnička djela, donedavno nisu masakrirali reklamama.

S druge, pak, strane oko šest milijuna kuna planiraju na HRT-u uštedjeti raskidom ugovora s AGB Nielsenom, tvrtkom koja jedina u Hrvatskoj pruža uslugu mjerenja gledanosti. Odluka je napraviti zaokret kod oglašavanja, ubuduće prodavati oglasni prostor ne na osnovu gledanosti emisija, već po sekundi. No, pretpostavka je i to da će zbog zaokreta HRT izgubiti određeni dio oglašivača.

Programsko vijeće HRT-a danas je dalo i uvjetnu podršku glavnom ravnatelju za potpisivanje ugovora s Vladom o obvezama HRT-a i opsegu usluga koje javni servis treba isporučiti u zamjenu za prihod koji ostvaruje prikupljanjem RTV pristojbe. Ugovor se potpisuje 1. siječnja 2013. na razdoblje od pet godina, a uvjetna podrška posljedica je činjenice da su se članovi Vijeća sada i konkretno suočili s činjenicom da su im ovlasti po novom Zakonu o HRT-u poprilično simbolične naravi pa tako, stjerani zakonskim rokovima, o ugovoru nisu stigli ni raspravljati.

Glavni ravnatelj - koji očito nije uspio u nakani da prolongira potpisivanje ugovora - složio se da ugovoru trebaju promjene, no kazao je i to da je njegovo potpisivanje nužnost te da više nema mogućnosti mijenjati njegov karakter.

Predsjednica Vijeća Nina Obuljen istaknula je i da sadašnje Vijeće po pitanju ugovora odrađuje samo završne poslove, budući da je javna rasprava o prijedlogu ugovora odrađena u sazivu prethodnog Vijeća HRT-a. (S. PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter