HRT ubire pretplatu i kad nema TV signala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskoj radioteleviziji nije ni na kraj pameti da stanovnicima Istarske županije koji vec mjesec dana zbog izostanka signala ne mogu pratiti program ove televizije vrati novac uplacen na ime TV pretplate.

Ne samo da im vracanje novca ne pada na pamet, nego u odgovoru na naš upit ironicno ponavljaju staru mantru da po Zakonu o HRT-u svatko onaj tko posjeduje TV ili radioprijemnik na podrucju RH koje je pokriveno prijenosnim signalom mora placati pretplatu. Crnilo na ekranu vec je, naime, tjednima - ponegdje i mjesecima - uobicajena pojava u Porecu, Vrsaru, Rovinju, Umagu, ali i mnogim dijelovima Pule. Štoviše, TV serviseri isticu da je program nemoguce dobiti na vecini podrucja uz more, na mjestima s kojih se ne vidi Ucka niti postoji u neposrednoj blizini lokalni odašiljac koji nije ometan jacim talijanskim signalom.

Vecinu onih koji ne primaju signal nije briga u cemu je problem, jesu li problem Marsovci, atmosferske (ne)prilike ili najezda skakavaca. Glavni problem onih koji ne žele ni satelitsku ni kabelsku jest pretplata koja se mora placati za nepruženu uslugu, pa makar ta pretplata bila iskamcena lošim zakonom.

Iz HRT-a ponavljaju da je problem u tome što Talijani od prosinca 2010. godine emitiraju na frekvencijama koje su medunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj. Pa mi onda imamo smetnje. Ponovna pojava ovih smetnji, kojih zimi prakticki nije bilo, javljaju iz HRT-a, bila je ocekivana s dolaskom toplijeg vremena.

Zar je moguce da u 21. stoljecu nije moguce zaštititi vlastitu frekvenciju od ilegalnih upada? Zamislite, recimo, da Vam banka proda uslugu internetskog bankarstva, ne zaštiti Vam racun, haker Vam ukrade novac, a banka se cudom cudi i kaže "nismo mi krivi, nego haker, pitajte njega".

Medutim, ono što nas je zacudilo jest da Društvo za zaštitu potrošaca Istre u proteklih mjesec dana nije primilo ni jednu, ponavljamo, niti jednu pritužbu Istrana na smetnje u gledanju TV programa. Hana Juric, voditeljica savjetovališta u Društvu, kaže da je ljudima vjerojatno splasnuo entuzijazam nakon što njihovi problemi, koji traju dulje vrijeme, nisu riješeni.

Konacno,veli Juric, moguc je i prekid pretplate, za što treba preuzeti obrazac s internetske stranice HRT-a i ovjeriti ga kod javnog bilježnika. No, je li moguce kao razlog navesti izostanak signala? Vjerovali ili ne, iz HRT-a stiže još jedan apsurdan odgovor: "Obrazac za odjavu RTV pristojbe nalazi se na internetskim stranicama HRT-a, kao i razlozi za odjavu prijemnika. Medu predvidenim razlozima za odjavu nisu navedene i smetnje sa signalom".

Ocito, medijskog mastodonta koji je dobrano omastio brk javnim novcem, a koji za dobar dio vlastitih prihoda ne mora mrdnuti ni malim prstom, država štiti poput lickog medvjeda (Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter