HRT u Istri uskoro na 29. kanalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog problema s prijemom nacionalnih televizijskih programa u Istri, uzrokovanim smetnjama iz Italije, Hrvatska agencija za poštu i elektronicke komunikacije (HAKOM) pokrenula je inicijativu da se programi javne televizije HRT 1 i HRT 2 privremeno odašilju i u multipleksu D, na 29. kanalu, piše u priopcenju te agencije.

Probleme s prijemom TV slike gledatelji od Umaga i Poreca do Rovinja i Pule imaju još od lanjskog 10. prosinca, a sve što je dosad poduzeto, pa i privremeno puštanje u rad 68. UHF kanala, dalo je malo rezultata, jer mnogi i dalje ne vide HRT 1 i 2, RTL i Novu TV.

Multipleks D, koji odašilje regionalne programe na 29. kanalu na podrucju Primorsko-goranske i Istarske županije, nema iskorišten puni kapacitet prijenosa programa. Podešavanjem odašiljackog sustava ovim multipleksom je, pored postojecih regionalnih, moguce prenositi još dva programa, javlja ta agencija.

Zbog toga je HAKOM uputio hitni zahtjev Agenciji za elektronicke medije kako bi mrežnom operatoru, tvrtki Odašiljaci i veze, dozvolila privremeno uvrštenje programa javne televizije i u regionalni multipleks D predviden za istarsko podrucje.

Multipleks D osigurat ce prijem programa HRT 1 i 2 vecem broju stanovnika Istre nego što je to trenutno moguce, s obzirom na i dalje prisutne smetnje na 28. i 53. kanalu koje prouzrokuju nelegalni talijanski odašiljaci s podrucja Venecije. To se dogodilo, kako su javili iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, zbog poteškoca u prijelazu s analognog na digitalni signal u Italiji.

Nakon što stigne odobrenje Agencije za elektronicke medije, a Odašiljaci i veze podese sustav, javnost ce odmah biti izviještena o uvrštenju novih programa u jedini trenutno neometani multipleks na podrucju Istre, zakljucuje se u priopcenju HAKOM-a. (T. KOCIJANCIC)

S talijanskim veleposlanikom o problemu
Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenkovic primio je u petak talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Alessandra Pignattija Morana Di Custozu, od kojega je zatražio žurno djelovanje talijanskih vlasti da bi se što prije uklonilo ometanje digitalnog signala hrvatskih televizija u Istarskoj županiji, priopcio je MVPEI.

Na sastanku, na kojem je veleposlanik ponovno izviješcen o nastavku ometanja digitalnog signala hrvatskih televizija u Istarskoj županiji s odašiljaca iz Italije, sudjelovali su i državni tajnik ministarstva mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta i pomocnik ravnatelja Hrvatske agencije za poštu i elektronicke komunikacije Željko Tabakovic.

Plenkovic je zatražio od talijanskih vlasti da žurno djeluju da bi se što prije riješilo to pitanje, posebice zato što su ometani kanali dodijeljeni Hrvatskoj 2006. medunarodnim planom u okviru Medunarodne telekomunikacijske unije.

Veleposlanik je rekao da ce razgovarati s nadležnim talijanskim tijelima te izvijestiti o tijeku rješavanja tog pitanja, stoji u priopcenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter