HRT u dugovima do grla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzic pojavila se jucer na sjednici Programskog vijeca HRT-a, ali se nije ocitovala o pokretanju postupka njene smjene niti je to tko od nje tražio. Vijece je, naime, privelo kraju davno zapocetu sjednicu, a Hloverki rok za ocitovanje ionako istjece u utorak. Kada ce se ono naci i pred vijecem, nije poznato.

Vijece se uglavnom bavilo nacrtom programskog usmjerenja Hrvatskog radija i Hrvatske televizije za 2010. godinu. No, više od prezentacije planiranog programa vijecnike se dojmilo izvješce voditeljice Odjela plana i analize Davorke Komar o poslovanju HRT-a za prvih devet mjeseci 2009. godine. Hrvatska radiotelevizija je tako na pocetku 2009. godine na žiroracunu imala 35 milijuna kuna da bi 30. rujna 2009. stanje na racunu iznosilo minus 107 milijuna kuna.

Ukupna dugovanja HRT-a 30. rujna iznosila su više od 500 milijuna kuna, dok su potraživanja HRT-a iznosila 300 milijuna kuna. Izvješce je pokazalo da je HRT ostvario planirane prihode od pristojbe, koji su u ukupnom prihodu sudjelovali sa 79 posto. No, zato su u prvih devet mjeseci prihodi od promidžbenih poruka bili manji za 50 milijuna kuna u odnosu na plan koji je ionako kroz dva rebalansa drasticno smanjen.

Uz to, kuca nije uspjela provesti ni planirano smanjenje broja zaposlenih. Dovoljno da se Siniša Grgic zgrozi cinjenicom da je netko, kako rece, uspio upropastiti kucu kojoj svaki mjesec s neba, odnosno od pristojbe, na konto padne sto milijuna kuna.No, ako je financijsko stanje i loše, to se, ustvrdili su programski ljudi, nece osjetiti na programu.

Direktor programa HTV-a Domagoj Buric predstavio je tako više dokumentarno-znanstveno-popularnih projekata koji ce biti prikazani u iducoj godini.Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzic je, pak, najavila povratak na ekrane «Latinice» uz bitnu napomenu da ce se u dogovoru s njenim autorom raditi uživo. A Novak Srzic pritom se i pohvalila da je na dan izbora Dnevnik HTV-a s 24 posto gledanosti i «Izborna noc» s gledanošcu od 14 do 17 posto bio bolji od konkurencije.


Podijeli: Facebook Twiter