HRT tuži Kajina zbog klevete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) tužila je saborskog zastupnika i predsjednickog kandidata IDS-a Damira Kajina zbog klevete, za što od njega traži 100 tisuca kuna. Tu nam je informaciju potvrdio sam Kajin, dodavši da i dalje stoji iza svoje izjave izrecene u Saboru da se na Hrvatskoj televiziji (HTV) može kupiti gotovo svaka emisija.

Naime, on je još pocetkom travnja konstatirao da se najmanje jedna desetina poslova u državnim poduzecima dogovara ispod stola te je pritom prozvao HTV rekavši da se na javnoj televiziji kupuje gotovo svaka emisija, od "Lica nacije" do "Poslovnog kluba".

Ravnateljstvo HRT-a je ubrzo odgovorilo IDS-ovom saborskom zastupniku tražeci da im dostavi dokaze o svojim spoznajama ili ce ga u suprotnom tužiti. Kajin, medutim, nikada nije imao namjeru HRT-u dostaviti bilo kakav dokaz cemu u prilog ide izjava koju je dao za jedna internetski portal, kazavši:

"Tko je taj HTV? Jesu oni sud ili tužitelji pa da ja moram njima podnositi dokaze. Za ono što oni govore ja im porucujem da necu njima davati nikakve dokaze, pa me tako mogu, ako hoce, tužiti odmah".

Ravnateljstvo HRT-a je, bez obzira na tu izjavu, pricekalo te na koncu ipak podiglo tužbu na Opcinskom sudu u Zagrebu. Kajin veli da je tužba iz Zagreba nedavno stigla na neki od opcinskih sudova u Istri, nije tocno znao na koji.

- HRT bi trebalo osloboditi od Vanje Sutlica i njegove ekipe. Nedavno su cetirima novinarima zaprijetili otkazima, a ja sam im valjda peti. No, mene nece ušutkati, kaže Kajin. IDS-ov predsjednicki kandidat smatra i da se HRT ovom tužbom poigrao s institucijom Sabora, ali i slobodom govora.

- Servilnošcu vlasti i HRT je odgovoran za sadašnju krizu. Oni ne žele ništa mijenjati, vec iskljucivo ugadaju ekipi na vlasti.

Kajin smatra da ima dokaze za svoje tvrdnje da je HTV leglo korupcije. Navodi da su najbolji dokazi za to neki novinari koji su se glasno pobunili protiv televizijskog vodstva te ga prozvali za korupciju. Smatra da je situacija na HTV-u jednaka onoj u drugim državnim poduzecima koje se proziva za mnoge mutne poslove, poput HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta...

Glasnogovornik HRT-a János Römer nam nije htio odgovoriti ni na jedno pitanje o tužbi, kazavši tek da je sudski postupak u tijeku i da stoga ništa ne može komentirati. Nejasno je, medutim, kakve veze ima sudski postupak s našim pitanjem je li se ovom tužbom HRT direktno ukljucio u predsjednicku kampanju, buduci da su tužili jednog od kandidata te da nam sami odgovore na pitanje kada su podigli tužbu i koliki je njihov odštetni zahtjev.


Podijeli: Facebook Twiter