HRT «Tita» platio na slijepo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li javna televizija za 7.430.442 kune, koliko je platila seriju «Josip Broz Tito» scenarista i režisera Antuna Vrdoljaka, dobila adekvatno vrijedan sadržaj?

Prema ugovoru što su ga 2006. potpisali tadašnji glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galic i direktor Mediteran filma Andrija Vrdoljak, HRT je imala pravo raskinuti ugovor bez ikakvih penala i uz povrat uloženog, s obzirom na to da Mediteran film nije isporucio materijal u zadanim rokovima. Zbog kašnjenja nitko s HRT-a materijal nije mogao pregledati prije emitiranja te utvrditi jesu li kupili macka u vreci.

U ugovoru se definira i ritam isplate 6.050.000 kuna izravnih troškova na racuna Mediteran filma koji se poštuje, baš kao što se Mediteran film obvezuje seriju isporuciti najkasnije do 31. prosinca 2008. godine. Aneksom ugovora što ga u listopadu 2009. godine u ime HRT-a potpisuje Vanja Sutlic, rok isporuke serije pomice se na 30. sijecnja 2010. godine. No emitiranje je krenulo tek 19. ožujka i to tako da je kaseta na HRT došla nekoliko sati prije samog emitiranja prve epizode serijala!

Dovoljno kasno da se još jednom ne provjeri, primjerice, što se sve prilikom snimanja koristilo iz HRT-ovog arhiva, jesu li povrijedena necija autorska prava, prije svih Veljka Bulajica zbog korištenja njegove serije «Titovi memoari» na što je Bulajic i upozorio.

Direktor programa HTV-a Domagoj Buric i v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac svejedno donose odluku da serija ide.


Podijeli: Facebook Twiter