HRT: Svima jednaka zastupljenost u programima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim izjavio je danas da će se HRT pri praćenju referenduma o definiciji braka, za čije je održavanje potpise prikupila Građanska inicijativa U ime obitelji, držati načela jednake zastupljenost obiju strana.

"Nitko se od zaposlenika ne smije izražavati za ili protiv. Omogućit ćemo udrugama zastupljenost u našim programima po pitanju referenduma", rekao je Rotim na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a.

Na sjednici je također bilo riječi i o emisiji TV Kalendar, a član Vijeća Jozo Barišić tražio je pismeni odgovor je li točno da se neki dijelovi emisije TV kalendar daju na provjere izvan kuće, priopćeno je s HRT-a.

Članove Vijeća zanimala je i sudbina serijala „Zločini komunizma“, o čemu je HRT-u nedavno upit postavila i Matica Hrvatska. Serijal je u potpunosti produciran od strane HRT-a, a pojedini mediji nagađali su kako je "završio u bunkeru", dok se članica Vijeća Marina Mučalo zapitala nije li riječ o cenzuri. Vodstvo HRT-a odbacilo je te navode.

"Srijedom u 20 sati je vrijeme za dokumentarce. Odredila sam kada što ide. Zločini komunizma emitirat će se krajem siječnja 2014. godine", odgovorila je glavna urednica HRT 1 Gordana Mrđen.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman odbacio je sva nagađanja o cenzuri. "Apsurdna je situacija što je jedna interna stvar postala je javna i to nepotrebno. Stvari se bez potrebe politiziraju, radi se o svakodnevnim procedurama. Ni blizu onome što se želi sugerirati, nema govora o cenzuri", rekao je Radman.

Po pitanju Religijskog programa raspravljalo se i o Ugovoru između HRT-a i Hrvatske biskupske konferencije (HBK), i to u dijelu koji se odnosi na pitanje o samostalnosti Religijskog programa. Član Vijeća Ivica Maštruko iznio je stav kako HRT ispunjava odredbe koje se odnose na proizvodnju i emitiranje, a vodstvu HRT-a može se sugerirati da otvori pregovore sa HBK.

HRT je ostvario inicijalne kontakte sa HBK u kojima je istaknuta namjera da se pristupi izmjenama Ugovora između HRT-a i HBK, rečeno je na sjednici.

Govoreći o programskim obavezama te odgovarajući na pismo upozorenja Programskog vijeća od 20. rujna ove godine, ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim rekao je kako želja i namjera unaprijediti program HRT-a, ispuniti programske obveze prema javnosti kao i odredbe Ugovora, te kako će se sve programske obveze izvršiti, a izvještaj o tome bit će dostavljen Vijeću.

Vijeće je mišljenja da u odgovorima ravnatelja programa na pisano upozorenje PV-a nije udovoljeno traženom, te Vijeće u okviru svojih ovlasti nalaže da se odgovori dopune, te da se prikažu u traženom formatu, uključujući strategije programskih kanala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter