HRT prodaje svoje nekretnine?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pritisnuti prvostupanjskim poreznim rješenjem u kojem Porezna uprava od HRT-a traži da plati dugovanje za razdoblje od 2004. do 2008. u iznosu od preko 400 milijuna kuna, celnici HRT-a razmišljaju i o opciji da sredstva za placanje duga namaknu prodajom nekoliko svojih vrijednih nekretnina.

Medu ostalima, u igri je i zgrada na rijeckom Korzu, u kojoj su smještena dopisništva radija i televizije. Prodaji vrijednih nekretnina pribjeglo bi se ukoliko se sudski spor što ga HRT vodi s Poreznom upravom okonca tako da Prisavlju na naplatu stigne 300 milijuna kuna dugovanja, ono što se dogovorom ili reprogramom nije drugacije riješilo.

Da je prodaja u tom slucaju opcija prakticki do jucer je stajalo u doradenom Planu restrukturiranja HRT-a, onom što ga je Vlada RH vec u dva navrata odbijala prihvatiti. No, neslužbeno saznajemo, u zadnjoj verziji Plana restrukturiranja, koja bi trebala uskoro opet pred Vladu, ta opcija i nije službeno navedena.

S HRT-a nas uvjeravaju da je prodaja nekretnina samo jedna od opcija. Glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin tako istice da je to uistinu jedan od modela kojima bi se namaknula sredstva, ali da se radi prvenstveno o nekretninama koje ne služe u svrhu obavljanja osnovnog posla HRT-a - proizvodnje programa. Kako se neslužbeno saznaje, HRT ima takvih nekretnina u vrijednosti od oko 190 milijuna kuna. No, Lazanin istice i to da je za bilo kakvu prodaju potrebna suglasnost Nadzornog odbora HRT-a. A u NO-u su, saznajemo, skloni samo ocjeni da je prodaja nekretnina rasprodaja obiteljskog srebra koja se ne smije dogoditi.

Postoji li uistinu sukob oko mogucnosti da se potreban novac namakne i prodajom nekretnina možda pokaže zajednicka sjednica Programskog vijeca HRT-a i NO-a HRT-a u cetvrtak, kada ce se otvoriti ponude za izbor dva preostala clana Uprave HRT-a. (S. PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter