HRT od pristojbe zaradio 1,18 milijardi kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) priopćila je danas, nakon što se proteklih dana u medijima pisalo da ta kuća svake godine provede stotine tisuća ovrha, da su ovrhe iznimka i nužno zlo jer od oko 1,2 milijuna pretplatnika, njih gotovo 96 posto redovito plaća pristojbu. HRT-u ovrhe ne donose značajan prihod, one su odraz poštivanja zakona, principa i odgovornog poslovanja i izraz poštovanja prema 96 posto urednih platiša, ističe se u priopćenju.

Ocjenjuje se i da tako velikim postotkom redovitog plaćanja pristojbe građani Hrvatske pokazuju visoku razinu kulture plaćanja kakvu ne bilježi niti jedna zemlja u regiji i šire, unatoč krizi i teškoj financijskoj situaciji.

Podsjeća se da pretplatnici HRT-a za 80 kuna mjesečno, ili 2,6 kuna dnevno, financiraju 15 televizijskih i radijskih HRT-ovih kanala, tri orkestra i jedan zbor, filmsku i glazbenu industriju te lokalne radijske i televizijske postaje.

Prošle godine prihod od pristojbe bio je milijardu i 182 milijuna kuna, od čega je za Odašiljače i veze izdvojeno 130 milijuna kuna (oko 10 milijuna kuna svaki mjesec), za Hrvatsko društvo skladatelja 26,7 milijuna kuna, a za Fond za poticanje pluralizma, iz čega se u 2012. financirao rad 19 televizijskih i 112 radijskih postaja u Hrvatskoj, 32,5 milijuna kuna.

Za Hrvatski audiovizualni centar iz pristojbe HRT-a je izdvojeno 18,9 milijuna kuna, što su sredstva bez kojih, napominje se, ne bi bilo brojnih filmova, među kojima su i "Zagonetni dječak", "Koko i duhovi", "Ljudožder vegetarijanac", "Noćni brodovi", "Sonja i bik", "Lea i Darija". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter