HRT novinarima zabranio Facebook i Twitter

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Prisavlju, medu novinarima HRT-a, konsternacija! Odlukom privremenog glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca zabranjen im je pristup Facebooku, Twitteru i nekim drugim društvenim mrežama, kao i vecem broju online igrica.

Zabrana korištenja Facebooka i Twittera u kuci koja živi od informacija cini se najblaže receno neobjašnjivom i promašenom. Pritom joj se i tajming cini promašenim, jer ukidati Facebook u trenutku kada se ulicama valja tzv. Facebook prosvjed moglo bi na ogradu uz zgradu HRT-a dovesti nemjerljivo više prosvjednika od onih koji su istu tu ogradu u dva navrata za prosvjeda vec posjecivali.

- Iskreno, ne znam koji je smisao ove odluke. Pa medijska kuca živi od informacija, a Facebook i Twitter su izvor informacija, rekao nam je informaticki strucnjak Marko Rakar. Kako, pita se Rakar, jedna medijska kuca koja donese ovakvu odluku može, primjerice, predvidati i pratiti kako ce se kretati prosvjedi u Zagrebu ako im novinari nisu u stanju pristupiti društvenim grupama.

Koji je smisao odluke i nije li upravo Facebook prosvjed kriv za zabranu fejsa, ne pojašnjava ni priopcenje što su ga u ponedjeljak po ukidanju odaslali s HRT-a. Zato nam je Popovac rekao da ce svi koji trebaju pristup bilo cemu za svoj posao, pristup i imati, pogotovo oni koji rade u Informativnom programu.

- Kome to treba za posao, imat ce pristup svemu, i Pticici gorila ako treba, ali privatne zabave više nema, porucuje Popovac. Na igre i igrice trošili su se, kaže, nemilice radni sati, server je zbog toga cesto bio preopterecen i tome se moralo stati na kraj. S druge strane, veli, informatika HRT-a vec radi na tome da se Informativnom programu i onima koji pristup društvenim mrežama trebaju za posao to i omoguci.

Da je odluka ipak nerazumljiva i neprimjerena smatra i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka. Cak i ako je opravdanje da se ovom odlukom želi kontrolirati koliko ljudi rade.

"Cini mi se da bi motiv mogao biti u nekom neprijateljskom stavu naspram vlastitih novinara kad im se ovako otežava posao. Možda je u pitanju kazna za neke novinare, potreba da se kazni onih 180 novinara Informativnog programa koji su potpisali peticiju za vracanje digniteta HRT-u", dvoji Duka.

Inace, valja reci i to da je koji sat nakon zabrane, poglavito nakon što je vijest o blokadi prešla granice Prisavlja i zaintrigirala širu javnost, nekim djelatnicima pristup zabranjenom vocu bio nakratko omogucen pa opet zabranjen, pa opet omogucen. Koliko ce proci dok se ne utvrdi kome to sve treba pristup fejsu, i to posla radi, pa da se stanje normalizira, ne zna se.


Podijeli: Facebook Twiter