HRT: Kazne novinarima iz džepa izbile i do 30% plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Taman kad se činilo kako će, makar prvi tjedan mandata glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana obilježiti poznata Churchillova "ako neki problem ne želiš riješiti, osnuj komisiju", na Prisavlju su odlučili pokažnjavati manje-više sve vinovnike svekolikih skandala, afera, slučajeva što su ovaj tjedan, dan za danom izlazili na vidjelo.

Kaznama se jednokratno udara na džep, pa će se Hloverki Novak Srzić i Branki Kamenski uzeti deset posto od plaće, s deset posto kaznit će se i Sanja Mikleušević-Pavić, dok će se Aco Stanković i Ivan Jabuka disciplinirati s uzimanjem 30 posto plaće. Koji je to gubitak u kunama za njihove budžete teško je izračunati, plaće su tajna, no špekulira se kako im je, ovisno o visini plaće, iz džepa izbijena i koja tisuća kuna.

Novak Srzić i Branka Kamenski kažnjene su, kako javljaju s HRT-a, "temeljem mišljenja Etičkog povjerenstva a zbog teškog kršenja Etičkog kodeksa". Epilog je to sapunice nastale kada je v.d urednik programa HTV-a Dean Šoša obustavio objavu Hloverkina priloga o HAVC-u u emisiji "Pola ure kulture". Šoša ga je ocijenio neprofesionalnim.

Novinarke su Šošu javno optužile za cenzuru. On ih prijavljuje povjerenstvu, a povjerenstvo nalazi da je Kodeks povrijeđen. Čelništvo HRT-a dugo je vijećalo i na kraju s minimalnom kaznom kaznilo novinarke i urednice.

Jabuka i Stanković, te Mikleušević Pavić kažnjeni su zbog gostovanja Darka Mihajlovića u emisiji "Nedjeljom u 2". Mihajlovića su predstavili kao ekonomskog maga s četiri doktorata, da bi sam Mihajlović kazao kako je knjigovođa. Stanković i Jabuka gosta nisu provjerili, Mikleušević-Pavić kažnjena je po zapovjednoj odgovornosti.

Kažnjavanju tu, međutim, nije kraj. Trideset posto manju plaću vjerojatno će, čim se interni postupci završe, zaslužiti Petar Vlahov i Veljko Jančić, urednik i voditelj te back urednik emisije "Kontakt" koji su ranije snimljenu emisiju u srijedu pustili gledateljima fingirajući da se radi o emisiji uživo.

Emisija "Kontakt" inače ide nakon "Hrvatske uživo". U njoj se, za nekih petnaestak minuta, obradi svaki dan tema iz nekog drugog područja, a telefoni su otvoreni za gledateljstvo. Srijedom je tema sport, pa je gostovala nogometna trenerica Tihana Nemčić. Dan-dva kasnije curi istina da je emisija snimljena ranije, navodno zbog potrebe da se studio uredi za emisiju "Horizonti". Možda bi sve prošlo nezapaženo da nije bilo nevjerojatne odluke da se isfingiraju čak i telefonski pozivi gledatelja.

Pod istragom je i Zoran Šprajc zbog reklamnog spota koji se vrti na stranicama Hrvatske gospodarske komore i u kojem Šprajc promovira akciju "Kupujmo Hrvatsko".

- Budući da je sporni spot snimljen u svibnju, u vrijeme druge uredničke i upravljačke strukture, interni postupci utvrđivanja okolnosti slučaja kao i očitovanja iziskuju nešto više vremena. Čim utvrdimo sve okolnosti i nadležni donesu konkretne odluke, obavijestit ćemo Vas o njima, poručuju s Prisavlja. (Siniša PAVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter