HRT Kajinu: Ili isprika ili 110 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Opcinskom sudu u Pazinu u petak je završila glavna rasprava u ponovljenom sudenju saborskom zastupniku Damiru Kajinu zbog izjava o HRT-u iz 2009., kada je spominjao mogucnost kupnje emisija. Sudac Igor Materljan je za 13. srpnja najavio objavu presude, a prije toga je odbacio prijedlog Kajinova odvjetnika Mije Culica da se kao svjedoci saslušaju Vladimir Šelebaj i Silvija Luks.

Emil Havkic, odvjetnik HRT-a, rekao je da ostaju kod navoda iz tužbe i traže naknadu štete od 110 tisuca kuna sa zateznom kamatom od 2. travnja 2009. ili kao alternativu Kajinovu ispriku. Naglasio je da je Kajin tvrdio da zna imena i da ima dokaze o kupovanju emisija na HRT-u, ali da ih od pocetka postupka 2009. do danas nije predocio.

Podsjecamo da je u prvostupanjskom postupku pazinski sud odbacio tužbu HRT-a protiv Kajina. HRT se žalio pa je Županijski sud iz Pule predmet vratio na ponovno sudenje u Pazin.

Culic je priložio u spis još nekoliko novinskih tekstova o HRT-u i stanju na nacionalnoj televiziji u kojima se spominju korupcija i druge nezakonite radnje, prisavska hobotnica i da se iz vanjske produkcije nije moglo na HTV bez placanja "ulaza".

Nakon što je dobiven saborski stenogram s Kajinovom raspravom njegov je odvjetnik ukazao na dio u kojem Kajin veli da izražava vlastito mišljenje, cega u tužbi HRT-a nema.

- Tuženik je samo izrazio svoj vrijednosni sud. On je cak i pozitivno djelovao da bi DORH i policija poceli s rašcišcavanjem i uvodenjem reda i uspostavom pravnog sustava Hrvatske, tvrdi Culic. Smatra i da je HRT uvrijedio Kajina i nanio mu nenadoknadivu štetu.

Havkic ponavlja da nije predocen nikakav konkretan dokaz za korupciju na HRT-u, da je HRT javna ustanova, ali da zato nije izgubila osobna prava. Izrecene su neistinite i štetne tvrdnje pa je HRT tužbom zatražio zaštitu svojih osobnih prava kako u svom interesu tako i u interesu Republike Hrvatske, pojašnjava Havkic. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter