HRT godišnje ovrši više od 100.000 pretplatnika

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Hrvatska radio-televizija svake godine provede stotinu tisuća ovrha. Na ukupan godišnji broj ovrha HRT dobiva tek tri posto prigovora ovršenika. Svakoga dana, dakle, na ime dugovanja prema javnom medijskom servisu u Hrvatskoj se provedu 274 ovrhe.

Upravo zastrašujuće zvuči podatak da Hrvatska radio-televizija ima više od milijun ovršnih predmeta koji su u nekoj fazi postupka. S obzirom na to da HRT ima oko 1,2 milijuna pretplatnika, u prosjeku je gotovo svaki pretplatnik javnog servisa u jednom trenutku bio ili je još uvijek predmetom ovrhe.

Ovi su se podaci nalazili u materijalu koji se našao pred Nadzornim odborom HRT-a kao odgovor na upit o troškovima odvjetničkih ureda koji za HRT vode ovršne postupke. U postupku ovrha svojih pretplatnika HRT surađuje s pet odvjetničkih ureda: Leko i partneri, Owens i Houška, Madirazza i partneri, odvjetnica Maja Cenić (sestra nedavno privedene Dijane Čuljak Šelebaj) te Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri.

Odvjetničke urede, valja naglasiti, ne plaća HRT. Njihove troškove plaćaju ovršeni građani. Po podacima koje je na temelju HRT-ovog izvješća GONG-u koncem prošle godine objavio Novi list, odvjetnički uredi koji su radili za HRT na ovrhama od 1. siječnja 2010. do 11. svibnja 2012. godine ostvarili su prihod od gotovo 50,6 milijuna kuna.

Odvjetničko društvo Hanžeković i Radaković uprihodilo je 34,8 milijuna kuna, slijedi Odvjetničko društvo Leko i partneri, s 8,5 milijuna, treći je bio ured Owens i Houška s 3,5 milijuna, a slijedila ih je Maja Cenić sa zarađenih 1,87 milijuna kuna. Listu je zaključilo Odvjetničko društvo Madirazza i partneri s prihodom od 1,7 milijuna kuna na račun ovrha u ime HRT-a.

Valja napomenuti da za dug od nekoliko stotina kuna građani odvjetničkim uredima koji im u ime javnog servisa pošalju ovrhu plaćaju i oko tisuću kuna odvjetničkih troškova. (piše L. TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter