HRT duguje 80 milijuna kuna PDV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema nikakve blokade racuna, niti postoje naznake da ce je biti, kazao nam glasnogovornik HRT-a Danko Družijanic nakon što se hodnicima pronio glas da je racun HRT-a u blokadi.

No, strahu zaposlenika HRT-a ne treba se cuditi s obzirom da se vodstvo HRT-a u utorak sastalo s predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave u vezi, kako saznajemo, oko 80 milijuna kuna neuplacenog PDV-a državi za inozemne fakture, pa se tražilo riješenje situacije koje bi zadovoljilo obje strane.

Spomenuta svota akumulirala se u razdoblju od 2005. godine, tj. za mandata glavnog ravnatelja Mirka Galica, do 2009. godine kada je HRT vodio Vanja Sutlic. Na kojoj je razini dogovoreno neplacanje nepoznanica je, a navodno na HRT-u ne postoji nijedan pisani trag da je itko iz Ministarstva financija sve ove godine barem upozorio HRT na obvezu placanja.

S druge pak strane, na HRT-u su, neslužbeno, skloni tumacenju kako u ovoj situaciji nitko nije na gubitku, jer bi HRT, i da je uplacivao PDV, dobio povrat pretporeza. No, takoder se ne dvoji da bi eventualna odluka Ministarstva financija da naplati svoje pa još uz zaracunate zatezne kamate, bila težak udarac za poslovanje javne televizije.

Iz Porezne uprave pak podsjecaju kako ne mogu javno objavljivati podatke o poreznom obvezniku. Novi razgovori celnih ljudi HRT-a i Ministarstva su dogovoreni za pocetak lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter