HRT: Alfieru i Smrtiću deset posto manja plaća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stipe Alfier, urednik i voditelj Dnevnika, te Damir Smrtić, back urednik Dnevnika, ipak su kažnjeni zbog odjave emisije emitirane prije desetak dana, one koju je Alfier nakon priloga o ozakonjenju homoseksualnih brakova u Engleskoj sažeo u konstataciju: "Hrvatska je dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti".

Kako se neslužbeno doznaje, kažnjeni su desetpostotnim rezanjem plaće, a kaznu su im izrekle urednica Prvog programa HRT-a Goga Mrđen i v.d. ravnateljica programa HRT-a Marija Nemčić. Dvojac je sankcioniran usprkos zaključku Etičkog povjerenstva HRT-a kako nisu prekršili nijednu odredbu Etičkog kodeksa HRT-a. 

Da su Alfier i Smrtić sankcionirani doznalo se u petak na sjednici Programskog vijeća HRT-a. Predsjednica Vijeća Nina Obuljen izrazila je čuđenje zaključkom Etičkog povjerenstva da rečenicu što ju je Alfier izrekao ne smatraju komentarom, već odjavom jer je emitirana u zadnjih 15 sekundi Dnevnika.

- Voljela bih biti u prilici čuti argumente Etičkog povjerenstva, kazala je Obuljen. Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na to je rekao da je sankcija ipak bilo.

- Alfierov angažman u Dnevniku odstupa od uredničkih politika HRT-a i stoga je sankcioniran od poslodavca, iako ga kolege novinari u Etičkom povjerenstvu nisu prepoznali kao odstupanje, kazao je Radman. (S. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter