HRT 4 u raljama tehnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako pokretanje HRT 4 postaje izglednije - makar to bilo sredinom prosinca, a ne u studenom, kako su onomad za pokretanja HRT 3 najavljivali čelnici HRT-a - tako je sve više neslužbenih kanala s Prisavlja koji odašilju razloge za skepsu. Zapelo je, navodno, u multimedijskom studiju u kojem bi se trebalo dogoditi toliko željeno spajanje programskog sadržaja Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, odnosno u studiju u kojem bi se trebale raditi radijske emisije što će se emitirati i na HRT 4. Kuloarska priča o tehničkoj nesavršenosti tog studija ide toliko daleko da se tvrdi da je studijski pult prilagođen za rad isključivo ljevacima!?

Ima li problema s multimedijskim studijem, tko je odobrio kupnju tehnike i je li ona valjana, je li istina da se nedostaci otklanjaju, je li moguće da je studio prilagođen ljevacima, koliko sve košta…, jučer smo i službeno pitali, no odgovora za sada nema. Bez službene potvrde je ostalo i saznanje da su djelatnici HR-a, nema dugo, iz "novog" studija pokušali eksperimentalno emitirati dio svog programa, da bi se brzo vratili natrag u "stara" studija, nezadovoljni tehničkim uvjetima.

Stručnjaci za ovu vrst tehnologije jučer su nam kazivali da je teško vjerovati da je studio posložen za one kojima je dominantna ruka ona lijeva. S obzirom da su u današnje doba studijski elementi modularnog karaktera, vjerojatnijim drže da je netko, možda, elemente krivo posložio.

Na žalost, na HRT-u je bilo nemoguće jučer saznati i to je li istina da namjena multimedijskog studija, barem u trenutku kada se nabavljala oprema, i nije bila produkcija radijskog programa na malom ekranu, već prvenstveno omogućiti internetsko emitiranje radijskih emisija u tonu i slici.

Inače, HRT 4 bi trebao biti obrazac nove organizacije posla i HRT-a koju proklamira glavni ravnatelj Goran Radman. Pred djelatnicima HRT-a je oko mjesec dana da poslože sve što se posložiti mora za start HRT 4, tehnički i kadrovski. Posložiti dugmad na "pultu za ljevake", ako je uopće potreba, čini se najmanje teškom zadaćom, znatno manje teškom od smirivanja tinjajućeg nezadovoljstva onih koji u spajanju radija i televizije ne vide ništa dobro. (S. PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter