Hrstić:Prekovremeni rad moguć zbog brojnih bolovanja

(SERGEJ DRECHSLER)
(SERGEJ DRECHSLER)

Uprava pulske Opće bolnice od 1. lipnja angažirala je dvije agencije za čišćenje, iz Zadra i Solina, a potom svojim radnicama dala da potpišu suglasnosti za prekovremeni rad, i to do maksimalnih 50 sati tjedno, na neograničen rok, do opoziva.

Kako to da je baš nakon ugovaranja posla s agencijama nastala viša sila, višak posla, prijeka potreba, izvanredno stanje? Jer o tome govori članak 65. Zakona o radu na koji se pozivaju u bolnici, kaže Anita Križan, županijska povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu. Radnicama savjetuje da ne potpišu ove suglasnosti, a ukoliko bolnica ne odustane od toga, najavljuje prijavu inspekciji rada zbog nezakonitog postupanja.

Opća bolnica od 1. lipnja, nakon provedenog javnog nadmetanja, povjerila je čišćenje ureda, hodnika i poliklinika na obje bolničke lokacije Adriatic servisu iz Zadra i tvrtki A.D.D. iz Solina. Ugovor su potpisali na godinu dana za cijenu od oko 712 tisuća kuna - za Mornaričku bolnicu godišnje će plaćati 239.948 kuna, a za odjele u Zagrebačkoj ulici 471.890 kuna. Baš kad su agencijske čistačice preuzele dio posla, od bolničkih čistačica traži se pismeni pristanak na prekovremeni rad.

- Na obrascu za suglasnost piše da vrijedi do opoziva, bez obrazloženja potrebe prekovremenog rada. To je nezakonit dokument. Prekovremeni rad mora imati neki rok trajanja i pojašnjenje razloga. Drugo što je upitno, od njih se traži da pomažu radnicama agencije, da "ulete" ako agencija zakaže, jer se dogodilo da nekoliko dana u poliklinici nije čišćeno pa su one morale to popravljati. (D.PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter