Hrstić: Na dobrom smo putu zamjene dotrajale opreme

Ravnateljica dr. Irena Hrstić (M. ANGELINI)
Ravnateljica dr. Irena Hrstić (M. ANGELINI)

Večerašnji humanitarni koncert "Volim Istru" koji će se održati u Domu sportova Mate Parlov s početkom u 19 sati, bio je povod našem razgovoru s ravnateljicom pulske Opće bolnice dr. Irenom Hrstić.

Prihod od ulaznica za koncert na kojemu će nastupiti brojni istarski glazbenici i njihovi gosti namijenjen je kupnji dijagnostičkog, terapijskog i operativnog rektosigmoidoskopa.

Vrijednost potrebnog uređaja, prema procjeni dr. Ede Matoševića, rukovoditelja Odjela za abdominalnu kirurgiju, iznosi sto tisuća kuna.

- Nabavkom spomenutog uređaja povećali bismo broj ambulanti u kojima će se moći pouzdano pogledati te dijagnosticirati dio debelog crijeva, a bolest je to koja slovi kao najveći nositelj patoloških promjena.

Aparat osim dijagnostičke ima terapijsku i operativnu funkciju, što znači da se primjerice pronađeni polip može odmah odstraniti, dok se to inače još uvijek obavlja u operacijskoj sali.

Njegova je nabavka od velike važnosti jer ujedinjuje sve bitne stavke vezane za rano otkrivanje premalignih stanja. Treba reći da pulski gastroenterolozi imaju tri kolonoskopa, no novi rektosigmoidoskop se nabavlja za potrebe abdominalne kirurgije.

Razlog povećanja broja naizgled sličnih uređaja upravo je zbog sve većeg porasta broja oboljelih od dobroćudnih i zloćudnih bolesti debelog crijeva.

Pulska bolnica funkcionira s bazično starim uređajima, koji se često kvare te je njihova obnova više nego potrebna i opravdana, ističe nadalje Hrstić.

U kratkom roku iz više izvora financiranja, Istarske županije (EU projekt), Ministarstva zdravlja (EU projekt) kao i donacijama tvrtki i pojedinaca, značajno je obnovljena oprema pulske Opće bolnice pa ravnateljica dr. Hrastić ističe da su na dobrom putu nabave i zamjene dotrajale opreme novom, no optimistično zaključuje da na tome ne treba stati. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter