Hrstić: Imaginarni proces u imaginarnom vremenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvom ročištu pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore u srijedu je, uz još sedam svojih kolega iz cijele Hrvatske, i ravnateljica pulske Opće bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić obaviještena da je Komora odustala od disciplinskog postupka protiv 66 čelnika zdravstvenih ustanova i udruga te predsjednika Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražena Jurkovića.

Komora je ovaj postupak pokrenula u rujnu prošle godine s obrazloženjem da su onemogućili primjenu ili su izravno poticali odgovorne na neprimjenjivanje odredbi izmijenjenog pravilnika o specijalizacijama koji je specijalizante i retrogradno oslobađao velikih odšteta u slučaju ranijeg napuštanja bolnice koja ih je poslala na specijalizaciju. "Optuženima" se prijetilo i oduzimanjem liječničke licence, iako su terećeni zbog svojih odluka na mjestu ravnatelja bolničkih ustanova. U međuvremenu izglasan je novi pravilnik o specijalizacijama.

- Časnom sudu HLK-a prijavljena sam po osnovi "neprofesionalnog postupanja prema liječnicima", a sve u vezi novih ugovora postojećim specijalizantima, prema tadašnjem, "nakićevom" pravilniku o specijalizacijama. Prekjučerašnja rasprava kratko je trajala, svega nekoliko minuta, koliko je bilo potrebno da sudac iznese prijedlog da se spor završi mirnim putem po osnovi "povlačenja zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka od strane Hrvatske liječničke komore". Zapisnik rasprave po mojem predmetu nije mi dostupan u ovom trenutku. Ni nakon godinu i pol odvijanja imaginarnog procesa u imaginarnom vremenu - iako vrlo realnom vremenu - nije mi jasan cilj disciplinskog postupka, jer je Liječnička komora strukovna udruga za koju i ja plaćam redovnu članarinu, a moja pozicija trenutno je rukovodeća, ravnateljska, rekla nam je jučer dr. Hrstić.

Obje strane složile su se da svaka podmiri svoj dio troška postupka, što će HLK koštati oko 60 tisuća kuna, a liječnici će platiti usluge svojih odvjetnika.

- Komora je ostvarila dogovor s prijavljenim liječnicima. U skladu s tim, a zbog odluke Ustavnog suda od 11. srpnja 2017. kojom su ukinute pojedine odredbe Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, Komora je povukla zahtjeve za pokretanje disciplinskih postupaka protiv direktora UPUZ-a i ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova koje nisu poštivale navedeni pravilnik. Hrvatsku vidimo kao pravnu državu u kojoj se trebaju poštivati važeće odluke Ustavnog suda, kao i zakoni i propisi, pa i onda kad ne idu u prilog interesa koje zastupamo. Principijelno, odgovorno i društveno prihvatljivo ponašanje uvijek je bilo i bit će temelj rada HLK-a, priopćio je dr. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.

Ustavni sud je, podsjetimo, "nakićev" pravilnik proglasio neustavnim, a u ožujku ove godine Općinski sud u Puli presudio je u korist 31 specijalizanta u sporu protiv pulske bolnice. I u ostatku zemlje većina prvostupanjskih presuda dala je za pravo specijalizantima, dok su neki, recimo u Zadru i Čakovcu, smatrali da su odluke bolničkih čelnika ispravne. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter