Hrpa kamenja za uspomenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od urušavanja nenastanjene zgrade u Postolarskoj ulici, unutar povijesne jezgre Buja, proteklo je tocno godinu dana. Dijelovi zidova koji su opasno stršili uklonjeni su, ali je otužna ruševina s pobacanom hrpom kamenja, zemlje i pijeska i dalje na istom mjestu.

- Svako jutro kad otvorim prozor i pogledam doli, ne mogu vjerovati da je to ruglo još tamo! Puno smo se namucili da bismo obnovili i uredili svoju kucu na kojoj je, zbog volte kojom je bila spojena s urušenom zgradom, oštecena i fasada, i nije u redu da se kao stanovnici stare jezgre moramo osjecati gradanima drugog reda. Ruševina je i dalje opasna za djecu koja se tu igraju, a turisti koji obilaze Buje, otkrivajuci ljepote našeg grada, svaki se put šokiraju kad stignu do naše ulice pa je fotografiraju. Bila je tu i jedna grupa ucenika ciji nas je profesor na talijanskom pitao jesu li to posljedice potresa. Zar je to slika kakvu želimo poslati u svijet?, izjadala nam se Lucija Pernic. Sa suprugom Darijom živi u susjednoj zgradi u kojoj stan imaju i njihov sin Evald s Katicom i dvoje male djece.

Kamenje i dalje klizi prema susjedima


Upravo smo s Pernicima razgovarali i u sijecnju prošle godine, kad su, još uvijek pod snažnim dojmom onoga što se dogodilo 30. prosinca 2009., iznijeli svoju zabrinutost i zbog drugih okolnih ruševnih gradevina, ali i srecu što nitko nije stradao. Oni, naime, te veceri nisu bili kod kuce, dok je susjeda odnijela smece i zatvorila vrata za sobom samo nekoliko trenutaka prije snažnog udarca. Evald nam je tada rekao da je nadležne u gradskoj upravi u više navrata upozoravao na situaciju i da je urušavanje bilo gotovo pa najavljeno.

Od njih doznajemo i da s vlasnikom urušene zgrade nikad nisu kontaktirali, ali i da ih je tijekom ljeta posjetio gradonacelnik Edi Andreašic i obecao da ce, ukoliko vlasnik sam ne dovrši cišcenje i osiguravanje, što mu je obaveza, to uciniti Grad i isporuciti mu racun. Ruševinu su u istom razdoblju obišli i djelatnici poreckog Istrainženjeringa, koji su im ukazali na mogucnost cišcenja i pošljuncavanja parcele. U rujnu su skinuti opasni dijelovi zidova i nakon toga se u Postolarskoj više ništa nije zbivalo.



Njihovi susjedi, stariji bracni par Tomislav i Anica Selir, nakon urušavanja, osam dana nisu mogli otvoriti glavna ulazna vrata zatrpana, kao i uski prolaz, kamenim blokovima, zemljom i pijeskom. Srecom su nešto ranije na stražnjoj strani kuce otvorili drugi izlaz da bi u slucaju potrebe do njih lakše moglo stici vozilo hitne pomoci, buduci da je 75-godišnji Tomislav srcani bolesnik. Cim je dio gradevinskog materijala uklonjen, gospoda Anica se i sama mucila micati kamenje i zemlju, koji polako ponovno klize prema prolazu.

- Kada je pala volta, polomljena je nadstrešnica koja je štitila naš ulaz, pa nam sad u kucu ulazi kiša, a i voda i mulj koji se slijevaju s ove hrpe. Zadnji sam put cisteci predvorje iznijela cak osam kanti, požalila nam se. I Seliri i Pernici od Grada ocekuju i traže samo jedno - da gradevinski materijal rašcisti, ruševinu u potpunosti ukloni i(li) primjereno osigura i ucini taj prostor kvalitetnim za življenje, kako i dolikuje središtu grada i zašticenoj povijesnoj jezgri upisanoj u registar kulturnih dobara.

Devedeset potencijalno opasnih zgrada


Gradonacelnik veli da su, osim volti koje su bile u vlasništvu Grada, na vlastitu odgovornost i trošak uklonili i opasne dijelove zidova, ali da se radi o privatnom vlasništvu u koje ne mogu zadirati.

- Itekako nam je stalo da to što prije riješimo. Medutim, ne možemo ni korak uciniti bez odobrenja konzervatora. Još uvijek nismo dobili skrbništvo nad tom gradevinom, odnosno dijelom kulturnog dobra, ali ocekujem da ce nam uskoro biti izdane hitne mjere zaštite, u skladu s kojima cemo taj problem konacno riješiti, objasnio je.

Što se tice ostalih zapuštenih i potencijalno opasnih zgrada u starogradskoj jezgri, kazao je da su na sugestiju konzervatora angažirali Istrainženjering, tvrtku ovlaštenu za poslove zaštite i ocuvanja kulturnih dobara, koja je krajem srpnja dovršila elaborat u kojemu ih je utvrdeno cak 90 (40 u privatnom, 35 u gradskom i 15 u mješovitom vlasništvu), za 30 više nego u prvotnom gradskom ocevidniku. Od spomenutog je broja 17 nekretnina u posebno kriticnom stanju (deset u privatnom, sedam u gradskom i jedna u mješovitom vlasništvu).



- Na nekim smo mjestima interventno postavili zaštitu. To bi trebalo još i bolje uciniti. Za nekoliko smo najkriticnijih zgrada od konzervatora zatražili izdavanje hitnih mjera zaštite na temelju Zakona o zaštiti i ocuvanju kulturnih dobara, koje još uvijek nismo dobili, a vlasnicima svih evidentiranih gradevina pocetkom kolovoza smo uputili dopise s obavezama koje imaju za njihovo održavanje te hitnim zahvatima koje, prema zakonu i izradenom elaboratu, moraju poduzeti. O svemu smo informirali i konzervatore. Zasad nemamo povratnu informaciju jesu li nekome od vlasnika izdane mjere hitne zaštite, pa ne znamo ni jesu li one ispoštovane u roku od 60 dana, nakon cega je, prema spomenutom zakonu, moguce Grad imenovati privremenim skrbnikom koji ce se pobrinuti za sanaciju i zatim za troškove teretiti vlasnike. No, u više sam navrata inzistirao da to što prije bude provedeno, rekao je gradonacelnik.

Napomenuo je i da je održavanje takvih objekata unutar zašticene povijesne jezgre financijski izuzetno veliko opterecenje - prema izvršenim procjenama samo za odgovarajucu zaštitu pet najkriticnijih potrebno je više od pola milijuna kuna.

- U ovogodišnjem proracunu smo za tu namjenu uspjeli rezervirati pocetnih 150 tisuca kuna. No, to ne znaci da cemo sjediti skrštenih ruku. Kroz projekt sanacije pokušat cemo se izboriti za sredstva iz drugih izvora, osobito od regija susjedne Italije, porucio je Andreašic.

Gradonacelnikova isprika

Na konferenciji za novinare krajem sijecnja prošle godine gradonacelnik je stanovnicima Postolarske ulice uputio ispriku zato što gradska uprava nije oštrije reagirala prema vlasniku objekta, poništila kupoprodajni ugovor kojim ga je Grad prodao 2004. te dodatno osigurala zgradu na teret vlasnika. Objasnio je da se ugovorom vlasnik obavezao obnoviti kucu na temelju gradevinske dozvole u roku od dvije godine, ali u tom roku nije uspio pribaviti svu potrebnu dokumentaciju.

Nakon što je i gradski odjel ocevidom utvrdio da zgrada gubi na stabilnosti, vlasnik je u više je navrata informiran o njegovim obavezama. Krajem prošlog listopada Konzervatorski odjel u Puli mu je izdao hitne mjere zaštite kulturnog dobra, a nakon urušavanja, pocetkom sijecnja 2010., hitne mjere prema kojima je ruševinu trebalo ukloniti i osigurati u roku od 30 dana, izvijestio je tada gradonacelnik.

Vlasnik nam je u istom razdoblju rekao da je zgradu prije urušavanja ocistio, zaštitio i postavio podupirace, predao zahtjev za rješenje o uvjetima gradenja, zaprimljen u nadležnom odjelu 25. kolovoza 2009., a u ocekivanju rješenja bezuspješno je tražio gradevinare koji bi riješili poremecenu statiku objekta.

Još jedno prošlogodišnje urušavanje u povijesnoj jezgri

Sredinom svibnja u povijesnoj se jezgri urušila još jedna kuca koja je cekala obnovu, teško oštetivši automobil u Ulici Belveder. Ponovno pukom srecom nitko od stanovnika nije stradao. Vlasnik, koji je uklonio ostatke zgrade, objasnio nam je da su podupiraci koje je postavio u više navrata ukradeni, a ništa drasticnije nije mogao poduzeti u ocekivanju rješenja o uvjetima gradnje za rekonstrukciju. Najavio je da ce, kad dobije dozvolu, izgraditi iz temelja kucu jednaku prijašnjoj.


Podijeli: Facebook Twiter