Hrg: Želimo svoje ljude u Istri

Predsjedništvo HSS-a u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Predsjedništvo HSS-a u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Vodstvo HSS-a pojavilo se u Istri. Stranka koja nema gotovo nikakvog utjecaja na Poluotoku, što je i sam njihov predsjednik Branko Hrg priznao na konferenciji za novinare u Puli, sada to želi promijeniti.

"Želimo angažirati kvalitetne ljude i imati svog čovjeka u svakoj općini i mjestu u Istri", kazao je Hrg. Po njegovom je mišljenju u Istri otvoren prostor za njihovo djelovanje. Prisjetio se da je prije točno 20 godina prvi put u Pulu došlo tadašnje vodstvo HSS-a.

"Možda je to dobar znak, simbolika", rekao je. O Istri se, istaknuo je, ne bi usudio govoriti, već samo želi slušati ono što Istrani govore.

Predsjednik regionalne organizacije HSS-a Ivo Zrilić rekao je da planiraju osnovati ogranke u svim istarskim jedinicama lokalne samouprave. Žele se aktivno uključiti u politički život na Poluotoku.

Zrilić se osvrnuo i na skori ulazak Hrvatske u EU. Smatra da će se mnogi domaći proizvođači u EU-u naći na vjetrometini. Pokazuje to, prema njegovom mišljenju, problem s prošekom. "Ovdje imamo dobar primjer zaštite istarskog pršuta, ali ima još puno toga što se može zaštititi", kazao je Zrilić.

Moreno Zuban, predsjednik istarskog HSS-a, rekao je da dolazi nova era te stranke u Istri, mladi ljudi koji bi trebali djelovanje stranke pokrenuti s mrtve točke.

Osim o najavi istarskog buđenja, Hrg se kratko osvrnuo i na aktualnu političku situaciju u državi. Podsjetio je na akciju HSS-a da se PDV na hranu smanji na 10 posto, što smatra da bi puno značilo i turističkoj regiji kakva je Istra. Spomenuo je i rebalans državnog proračuna za koji neće dati svoj glas u Saboru.

Smatra da Vlada njime šalje ružnu poruku, pogotovo za radnike jer se zdravstvu ukida 120 milijuna kuna namijenjenih zdravstvenoj zaštiti radnika.

Nije mu po volji ni 85 milijuna kuna manje Ministarstvu poduzetništva i obrta za poticanje konkurentnosti. Prema njegovom mišljenju to je nevjerojatan potez pred ulazak u EU.

Napomenuo je da će upravo toliko novca biti izdvojeno za izbore za Europski parlament. "Sve to pokazuje da Vlada nije okrenuta čovjeku, ni malom poduzetniku", zaključio je. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter