Hrg: Na izbore za EU parlament HSS izlazi s HDZ-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je večeras kako će njegova stranka na izbore za Europski parlament izaći zajedno s HDZ-om, u skladu s potpisanim sporazumom, te izrazio uvjerenje da će nakon tih izbora u svibnju ove godine HSS biti zastupljen u Europskom parlamentu.

"Mi smo potpisali strateški sporazum s HDZ-om da ćemo izaći zajedno na europske, predsjedničke i parlamentarne izbore. Prvi test je pred nama i vidjet ćemo sada hoćemo li uvažiti ono što smo razgovarali. Ja sam uvjeren da hoćemo jer mislim da je HDZ ipak jedna stranka koja više ne razmišlja na onaj način kao što je to nekada bilo. Svjesni su da trebaju partnere, svjesni su da trebaju HSS kao stranku koja je neopterećena bilo čime iz prošlosti i mislim da možemo vrlo lako dogovoriti jedno dobro mjesto na listi koje sigurno ima velike šanse za prolaz i da će HSS nakon ovih EU izbora biti EU parlamentarna stranka", izjavio je večeras Hrg za Hinu, nakon tradicionalne manifestacije "Dan s Jožom".

Istaknuo je kako je ovog trenutka politička snaga HDZ-a i HSS-a vrlo mjerljiva. "S obzirom da je lista takva, ide se na to da se proba pobijediti, a ako se pobjeđuje znači da moramo na listi osvojiti pet li šest mandata da bi ostvarili pobjedu na ovim izborima kao nekakva grupacija. Među tih pet, šest kandidata, HSS realno ovoga trenutka zaslužuje jedno sigurno mjesto", istaknuo je.

Upitan hoće li im se pridruživati još neke stranke, Hrg je odgovorio da vrlo intenzivno pregovaraju s Hrastom i Strankom umirovljenika (SU). "Ako uspijemo izdogovarati detalje s kolegama iz Hrasta i SU-a moguće je da ćemo već na predstojećem ili onom idućem Glavnom odboru HSS-a raspravljati o tim sporazumima koje bi mogli potpisati", istaknuo je Hrg.

Smatra da treba okupiti što širi sloj pučkih, građanskih, demokršćanskih opcija i na taj način poslati poruku da se okuplja jedna široka politička scena, da će tu biti uključen vrlo veliki broj ljudi koji imaju potencijala i znanja, te da se ne gleda usko stranački "samo daj meni moja mjesta, za druge me nije briga".

"Nego da se otvore ta vrata i da se napravi jedna stvarno prava koalicija koja će biti dovoljno snažna da izdrži i one različitosti koje će biti u njoj i koja će imati uvijek na prvom mjestu interes Hrvatske", poručio je Hrg.

Izvijestio je kako u HSS-u sutra završavaju s izbornim skupštinama u svim županijskim organizacijama. Sutra će izborne skupštine biti još u Požeškoj i Brodsko-posavskoj organizaciji te nakon toga HSS neće imati niti jednu županijsku organizaciju koja neće imati legalno izabrano vodstvo. Rekao je i da je bilo vrlo malo županijskih organizacija gdje su imali više kandidata te da se nigdje nije dogodio nikakav raskol ni podjela. Najavio je da će 18. siječnja održati Glavni odbor i prošireno Predsjedništvo stranke na kojima će podnijeti izvješće o situaciji po organizacijama te vjerojatno utvrditi prijedlog kandidata ili kandidatkinje za listu za EU parlament. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter