Hrelja spašava mirovine, Grbin ceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnici započeli su posljednju godinu svog mandata u kojoj će se, više nego ikada, pokušati istaknuti na svome poslu i osigurati budućnost u politici. Istarski zastupnici, izabrani u osmoj izbornoj jedinici ne kriju svoje ambicije da se sudjelovanjem u parlamentarnom radu potvrde kao političari vrijedni reizbora. Zastupnici s kojima smo razgovarali, iz nekoliko stranaka, tvrde kako su spremni za raspravu o najmanje 60 točaka saborskog dnevnog reda, ali i za dodatne zadatke koje pred njih postave građani.

Dokup mirovine

"U saborskoj proceduri imamo zakon o prihvaćanju dokupljenih mirovina, kojih u Istri ima 365. Okrenuli smo "pilu naopako", pa ako Vlada ne želi spašavati privatne tvrtke, neka barem spasi 3.860 umirovljenika koji su morali prihvatiti dokupljenu mirovinu kao jedino rješenje," objašnjava zastupnik i predsjednik HSU Silvano Hrelja.

"Tražimo da ti umirovljenici uđu u sustav i da im država isplaćuje razliku mirovine, a zauzvrat neka uzme imovinu Royal međugeneracijske solidarnosti", dodaje Hrelja.

"Nekoliko je prioriteta kojima ću se posvetiti. To su izrada izbornog zakona, zakona o monetizaciji, te zakona o referendumu. Smatram da su sve zakonske inicijative, naravno, vezane uz sve hrvatske županije. Sudjelovao sam i u izradi prijedloga Ustava koji je želio Hrvatsku regija, ali to nije dobilo većinu na izborima," kaže SDP-ov Peđa Grbin, uz napomenu zastupnici svojim biračima pomažu i izvan sabornice.

"Izvan parlamenta pomažem istarskim projektima, lobiram za njih u ministarstvima i na drugim mjestima. Taj posao nije javno vidljiv, ali je važan, iako ga neki osporavaju. To se radi na dnevnoj bazi, danas "guram" jednu cestu", objašnjava Grbin. Njegova stranačka kolegica Ada Damjanac potvrđuje da su zastupnici lobisti svojih regija i županija: "Pokušavam pomoći svakom građaninu, lokalnom političaru i poduzetniku dogovoriti susrete u ministarstvima i gdje im je potrebno. Ukratko, lobiram za Istru."

Zajednički nastup

Damjanac kaže kako su istarski zastupnici složni u zastupanju svoje regije. Dogovaramo se o zajedničkom nastupu bez obzira što smo iz različitih klubova, a što ćemo nastaviti i dalje. Zanimaju nas projekti koje možemo izvući iz različitih projekata za Istru."

"Bavit ću se najvažnijim temama o kojima će u narednom razdoblju raspravljati Hrvatski sabor. To su prijedlog stečajnog zakona, izbornog zakona, godišnjim izvješćima Fine, te prijedlogom zakona o poljoprivredi", naglašava Nansi Tireli, predsjednica i zastupnica Hrvatskih laburista.

IDS-ov Valter Boljunčić kaže da su njima "bitne sve teme koje direktno utječu na standarde građana, a posebice građana Istre."

"Između ostaloga, na ovoj sjednici Sabora govorit će se i o izbornom zakonodavstvu, oko kojeg će se Klub zastupnika IDS-a posebno zalagati. Smatramo da je nedopustivo da nakon više od dvadeset godina uvođenja višestranačkog sustava Hrvatska i dalje nema uređeno izborno zakonodavstvo koje bi jamčilo uživanje temeljnih prava i sloboda pripadnicima nacionalnih manjina. Klub zastupnika IDS-a i Furija Radina uputio je, još prije nekoliko mjeseci, prijedlog o dodatnom pravu glasa jer aktualno stanje u kojem pripadnici nacionalnih manjina mogu ili glasati za redovite liste ili u posebnoj izbornoj jedinici isključivo za svog manjinskog predstavnika, nas ne zadovoljava", objašnjava IDS-ov Boljunčić.

"Vrijeme je da i Hrvatska krene putem Istre, gdje je naš stav po pitanju manjinskih prava  jasan. Izmjena izbornog zakonodavstva omogućit će nam da izgradimo društvo jednakosti, solidarnosti, tolerancije i napretka", poručuje predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Valter Boljunčić. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter